Loading Events

« All Events

Mednarodna razstava sodobne umetnosti: DOBRE NOVICE!

16 marca - 22 septembra

DOBRE NOVICE! je šestmesečni umetniški projekt z ustvarjalnim dialogom med mednarodno priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu, in več kot dvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav.

Od privlačnih postavitev monumentalnih skulptur Williama Sweetlova v največjem botaničnem parku v Sloveniji, Arboretumu Volčji Potok, do številnih razstav po srednjeveških ulicah Kamnika, umetniški projekt DOBRE NOVICE! vključuje:

– veliko razstavo v Galeriji Miha Maleš, ki bo razkrila ustvarjalno zgodbo Williama Sweetlovea in drugih umetnikov,

– dialog sodobne umetnosti v Medobčinskem muzeju Kamnik v gradu Zaprice ob stalni zbirki lokalnih in nacionalnih slovenskih zakladov,

– monumentalne skulpture, razstavljene v botaničnem parku Arboretuma Volčji Potok, in bolj intimno likovno razstavo v galeriji zgodovinske kmečke hiše ter

– razstave v lokalnih umetniških galerijah in na nekaterih presenetljivih lokacijah v mestnem jedru Kamnika

Sodelujoči umetniki

William Sweetlove (BEL), Victor Kastelic (ZDA/ITA), Daniele Galliano (ITA), Pierluigi Pusole (ITA), Sergio Cascavilla (ITA), Bart Ramakers (BEL), Garrett Speirs (ZDA), Elke Warth (GER), Francesco Di Lernia (ITA), Mark Brest van Kempen (ZDA), Carel Pieter Brest van Kempen (ZDA), Nina Koželj (SVN), Raja Khairallah(LBN/ITA), Bartolomeo Migliore (ITA), Tazio Kastelic (ZDA/ITA), Zjos Meyvis (BEL), Federico Caputo (ITA), Enrico T. De Paris (ITA), Ginny Speirs (ZDA), Philippe Badert (BEL), Paolo Cassarà (ITA), Ira Marušič (SVN), Tina Konec (SVN).

William Sweetlove

V parku Arboretum obiskovalce presenetijo opazne rdeče skulpture, ki so delo Williama Sweetlova, enega najbolj slavnih sodobnih umetnikov na belgijski umetnostni sceni. Rodil se je leta 1949 v Ostendeju, Belgija, na skromnem podeželju v povojnem obdobju. Desetletja slikarskega in kiparskega ustvarjanja so mu prinesla svetovno prepoznavnost, pri čemer njegova dela, ki so bila razstavljena na več kot 600 razstavah po celem svetu, navdušujejo vse, od likovnih kritikov do najmlajših. Sweetlove nas popelje skozi svoj edinstven umetniški svet – od velikanskih šnavcerjev, obutih v gumijaste škornje, do pingvinov, ki na hrbtu nosijo plastenke.
Klonirane živali nosijo vlogo ustvarjalnega nasprotja množični proizvodnji materialnih dobrin in prekomerni potrošnji v naši družbi. Njegove skulpture s kritičnim podtonom opozarjajo sodobno družbo, hkrati pa ohranjajo trdno povezanost z naravo, kar umetnik izpostavlja v izjavi: “Podnebne spremembe so osnova mojega dela.” William Sweetlove združuje dadaizem z nadrealizmom in popartom v humorističnih skulpturah, ki se na prvi pogled zdijo “kičaste”. Vendar podrobnejše spoznavanje njegovih del razkrije njihovo vlogo ustvarjalne protiuteži prekomerni proizvodnji in potrošnji naše družbe.

S svojimi kloniranimi živalmi poziva k večji ekološki ozaveščenosti in nas poziva k razmisleku o posledicah podnebnih sprememb, ki so izziv za človeštvo. Njegovi klonirani psi nosijo škornje, saj se gladina morja dviguje, pingvini pa nosijo plastenke z vodo, saj nam zmanjkuje pitne vode.
William Sweetlove je razstavljal na umetniških sejmih, v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so v več zasebnih umetniških zbirkah. Sodeloval je tudi na različnih umetniških manifestacijah po vsem svetu skupaj z italijansko skupino Cracking Art Group.

Vstopnice

Mednarodni projekt DOBRE NOVICE! poteka na različnih lokacijah mesta Kamnik: v Arboretumu Volčji Potok, v galeriji Dika, v galeriji Prečna, v galeriji Mihe Maleša in v Medobčinskem muzeju Kamnik. Ponujamo nakup posebne vstopnice, ki omogoča vstop na vseh lokacijah:

– vstopnica za odrasle: 13 €

– vstopnica za otroke (3–15 let): 7 €

– vstopnica za dijake, študente in upokojence: 10 €

– družinska vstopnica: 30 €

Vstopnice so naprodaj pri blagajni Arboretuma Volčji Potok in v Turistično informacijskem centru (TIC) Kamnik. Vstopnice veljajo za enkratni obisk vseh lokacij do zaključka razstave (do 22. septembra 2024).

Obiskovalci, ki bi si želeli ogledati razstavo le v Arboretumu Volčji Potok, kupijo le dnevno vstopnico v Arboretum Volčji Potok.

Projektna skupina

Umetniški projekt DOBRE NOVICE! je ambiciozen projekt skupine partnerjev, ki jih druži interes predstavitve mednarodne sodobne umetnosti kot dopolnilo k temu, kar mesto Kamnik z bogato kulturno zgodovino, ohranjeno dediščino in dih jemajočim naravnim alpskim okoljem obiskovalcem že ponuja. Projektno skupino sestavljajo:

– Občina Kamnik

– Arboretum Volčji Potok

– William Sweetlove – sodelujoči umetnik in umetniški koordinator

– Kspaces (Torino, Italija)/ Victor Kastelic – sodelujoči umetnik in umetniški koordinator

– Galerija Prečna/ Matthew McQuarrie – organizator DOBRE NOVICE!

– Noah Charney – umetnostni zgodovinar, avtor in ambasador za odnose z javnostmi projekta DOBRE NOVICE!

– Zavod za turizem in šport Kamnik

– Medobčinski muzej Kamnik (MM:K)

Več o projektu: https://www.dobre-novice.art/artists/william-sweetlove.html

Organizer

Arboretum Volčji Potok
Phone
031 379 705
Email
prireditve@arboretum.si
View Organizer Website

Venue

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 5A
Kamnik, 1235 Slovenija
+ Google Map

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings