Najavljamo: Rokodelski tabor za mlade ta konec tedna v Srcu Slovenije

Najavljamo: Rokodelski tabor za mlade ta konec tedna v Srcu Slovenije

Po lanskoletni uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov smo v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med poletnimi počitnicami pripravili Slovenski rokodelski tabor 2023, ki poteka v juliju v kar devetih slovenskih krajih, med drugim tudi v Šmartnem pri Litiji.  V Srcu Slovenije organizirata rokodelski tabor Razvojni center Srca Slovenije in rokodelka in vsestranska ustvarjalka Barbara Dacar iz Šmartnega pri Litiji. Potekal bo od četrtka do sobote, od 13. do 15. julija 2023, z njo bo ustvarjalo 10 mladih med 12 in 17 let.

Mladi bodo spoznali delo na lončarskem vretenu in druge načine obdelave gline, končne izdelke pa bodo skupaj tudi okrasili. Z rokodelko bodo oblikovali tudi nakit iz naravnih in umetnih materialov. V prostem času bodo imeli čas za prijateljsko druženje ob ogledu gradu Bogenšperk, Rudnika Sitarjevec Litija, jahanju in še čem.

Tabori na temo oblikovanja lesa, stekla, gline in polsti so v prvih julijskih dneh že potekali v Rokodelskem centru Ribnica, Rokodelskem centu DUO Veržej, Rokodelskem centru Rogatec in Rokodelskem centru – Društvu rokodelcev Moravče. V drugi polovici julija bodo tabori potekali še v Šmartnem pri Litiji, v Centru DUO Slovenska Bistrica, Rokodelskem centru DUO Škofja Loka, Čipkarski šoli Idrija in Rokodelskem centru Koroške v Slovenj Gradcu, kjer bodo mladi ustvarjali z glino, lesom, se učili klekljanja in sitotiska.

Vsi tabori so namenjeni učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke. Delo bo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji mojstri rokodelci, saj je to edini način za kakovostno prenašanje znanja in rezultate. Vsi tabori bodo zato izvedeni za manjše skupine udeležencev in udeleženk, od 6 do 10 na posamezni tabor. Dejstvo je, da je za ohranjanje in razvoj rokodelstva ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi pa so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost.

V luči novega Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki je bil pretekli petek sprejet v Državnem zboru, tudi letos vsebine financira v celoti Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter tako omogoča, da so tabori za udeležence popolnoma brezplačni. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želimo mladim omogočiti prostor, kjer bodo spoznavali svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

Povezava na spletno stran: https://www.rokodelci.si/rokodelski-tabor-v-smartnem-pri-litiji/

Dodatne informacije:

Barbara Dacar

031 762 350, barbara.dacar@gmail.com

Razvojni center Srca Slovenije

Mija Bokal

041 992 144, mija.bokal@razvoj.si

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings