SupportCARE

Podpora neformalnim oskrbovalcem za boljšo prihodnost bolnikov z demenco

Trajanje projekta: 1. 11. 2022 – 31. 10. 2024


Program: Erasmus+ KA2


Vodilni partner: Free and Hanseatic City of Hamburg, Ministry of Labour, Health, Social, Family Affairs and Integration (Nemčija)


Partnerske države: Italija, Belgija, Grčija, Slovenija

Opis projekta:

S projektom SupportCARE bomo podprli neformalne oskrbovalce starejših z demenco, ki so pogosto deležni premalo strukturirane podpore. Želimo jih opolnomočiti, saj imajo prav družinski člani in bližnji prijatelji osrednjo vlogo pri zagotavljanju nege. Cilj projekta je zagotoviti izobraževanje in usposabljanje neformalnih oskrbovalcev s konkretnimi orodji, znanjem in pridobitvijo novih veščin za lažje soočanje s številnimi nalogami, ki jih dnevno opravljajo. Pripravilo se bo delovno gradivo, ki bo omogočilo pripravo individualnega načrta za »skrb zase«, ki bo izboljšal duševno in fizično zdravje. Z različnimi igrami in treningi možganov bodo lahko nadgradili kakovost oskrbe svojih najdražjih. Usposabljanje, ki bo temeljilo na virtualnem učenju in simulacijskih tehnikah, bo namenjeno tudi zmanjšanju tesnobe in stresa, ustvaril pa bo boljše socialne odnose z oskrbovalcem. Prav tako bo projekt razširil informacije in ozaveščal širšo lokalno skupnost o demenci in razbijal številne stigme te bolezni.

Cilji projekta so:

  • opolnomočiti in podpreti neformalne oskrbovalce bolnikov z demenco;
  • ponuditi orodja in znanje za preprečevanje negativnih vplivov na zdravje in dobro počutje neformalnih oskrbovalcev;
  • razbiti stigmo okoli demence;
  • zagotoviti potrebne veščine in znanja za soočanje s temi izzivi. Skozi izobraževanja in usposabljanja neformalnih oskrbovalcev se jim bo ponudilo konkretna orodja za skrb zase;
  • ustvarjati vključujoče, enakopravne in prijazne skupnosti, kjer so ljudje z demenco in njihovi neformalni skrbniki cenjeni in spoštovani.

Razvojni center Srca Slovenije koordinira delovni paket 2 »Self-care plan development workbook«, kjer se bo izvedla obširna raziskava na 7-ih področjih (Kaj je skrb zase oz. »self-care« in zakaj je pomembna; Telesna skrb zase; Skrb zase na psihičnem in čustvenem nivoju; Skrb zase na socialnem nivoju; Skrb za svoj prosti čas; Skrb zase na duhovnem nivoju; Izdelava lastnega načrta skrbi zase) o orodjih in dobrih praksah o tem, kako naj neformalni oskrbovalci starejših z demenco skrbijo za svoje počutje na več področjih. Za neformalne oskrbovalce bolnikov z demenco bosta organizirana tudi dva »self-care« dneva v Sloveniji in različni treningi, kjer bo vključena virtualna realnost in e-učenje, s ciljem zmanjšati anksioznost, stres in izboljšati medsebojne odnose.

Spletna stran: https://www.supportcare-project.eu/

SORODNI PROJEKTI

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings