Kmetija Jergan se nahaja v Spodnjih Kosezah pri Lukovici. Na manjši kmetiji živijo in delajo v sožitju z naravo, skrbijo za nekaj krav molznic. Iz visoko kakovostnega mleka izdelujejo butični hišni sir in druge mlečne izdelke. Na pot sirarstva je Štefka Kokalj stopila pred 14 leti po obisku sirarske kmetije…
Poglej večEkološka kmetija Pr' Matožet iz Krašnje je družinska kmetija z 20-letno tradicijo. Med prvimi v Sloveniji se je pridružila Društvu Ajda in Združenju ekoloških kmetov Zdravo življenje, prav tako pa je tudi prejemnica certifikata Demeter. Njihovi izdelki so kakovostni z visoko dodano lokalno vrednostjo. Njihove pridelke in izdelke se lahko…
Poglej večNa Kmetiji Pr' Boltjan v središču Slovenije se že več generacij Cirarjevih ukvarja z živinorejo in predelavo lesa, v zadnjih letih pa so razširili svojo ponudbo še na hišno linijo prvovrstnih izdelkov, na testenine in moke iz starih vrst žit. Cirarjevi posvečajo svoji zemlji že od nekdaj posebno skrb. Pri…
Poglej večV trškem jedru Moravč stoji rojstna hiša slovenskega pisatelja Frana Detele, na katerega so Moravčani zelo ponosni. V tej hiši se nahaja danes Kavarna in slaščičarna Detelca, v kateri se radi zbirajo domačini ob kavici, sladoledu in slaščicah. Podjetje Detelca, d. o. o. sta pred dobrimi 20 leti ustanovila Mateja…
Poglej večNa kmetiji Škundr v Slivni blizu Geometričnega središča Slovenije razvijajo svojo edinstveno zgodbo, razpeto med tradicijo in sodobnostjo. Vse bolj postajajo prepoznavni po ponudbi visoko kakovostnih butičnih hišnih izdelkov iz pire, aronije in sivke. To so tudi motivi ročno izdelane keramike, ki nastajajo v rokodelski delavnici Barbare Vrtačnik. Izdeluje okrasne posode, posode…
Poglej večPri Levičnikovih v Moravčah prehaja hišno znanje o predelavi mesnin iz roda v rod. Že stari oči je bil cenjen kmečki mesar. Domačini so ga radi najeli pri pripravi kolin, saj je znal dobro pripraviti in začiniti okuse mesnin. To znanje ohranjajo še danes. Svinjsko, goveje in divjačinsko meso, ki…
Poglej večZeliščna kmetija Pavle Rozina je manjša hribovska kmetija v vasi Gradišče pri Litiji. Ponuja čajne mešanice, kot so jih pripravljale naše babice. Vsa gojena in nabrana zelišča sušijo na zraku, ročno narežejo in domiselno spakirajo v vrhunske mešanice. Pripravljajo tudi mešanice zelišč po individualnih željah. S certifikatom kakovosti kolektivne tržne…
Poglej večV Čebelarstvu Dremelj imajo dolgoletne izkušnje s pridelavo medu in z vzrejo matic kranjske sivke, avtohtone slovenske čebelje pasme. Čebelarsko znanje se v njihovi družini prenaša iz roda v rod. Zadovoljni kupci, ki se vedno znova vračajo po izdelke, so dokaz vrhunske kvalitete njihovih produktov. Ponujajo razične vrste medu, cvetni…
Poglej večEkološka kmetija Pr' Matevžuc se nahaja v vasi Hruševka v Tuhinjski dolini. V visokodebelnem travniškem sadovnjaku Koroščevi pridelajo jabolka in jih z veliko skrbjo predelajo v odlične sadne produkte. Imajo tudi certifikat za prodajo ekološke govedine in jagnjetine. Med ljudmi želijo spodbujati zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane. S tem…
Poglej večPiva iz pivovarne Maister so na trgu že nekaj let, vendar pa so se dokončno izpolnile sanje pivovarja Janeza Skoka šele pred kratkim, ko ga je vztrajnost vse od skromnih začetnih pivovarskih poskusov v domači garaži pripeljala do odprtja svoje lastne pivovarne v Kamniku. Piva so vrhunska, prav tako kot…
Poglej večSveta Jurjeva gora leži na zaščitenem arheološkem območju in predstavlja s tremi cerkvami, ruševinami gradu, staroslovanskim središčem in nekdanjo mežnarijo svojevrstno posebnost na širšem območju Srca Slovenije. Domačijo je pred dvema letoma prevzel Matjaž Anžur, ki jo postopoma obnavlja in ji dodaja unikatne vsebine. Na lokaciji tako že deluje družinska…
Poglej večManjša gorska kmetija Pr' Homarju se nahaja v Tuhinjski dolini. Krave se pasejo skozi celo poletje na strmih travnikih na prostem. Pozimi jih krmijo s senom, ki ga posušijo ročno z vilami in grabljami, ali v kozolcu s pridihom sonca in vetra. Z ljubeznijo in s preverjenimi postopki iz svežega…
Poglej večV družinskem podjetju Mesnine Bajec prisegajo na slovensko meso. V nekaj letih je družina, ki se je ljubiteljsko ukvarjala s predelavo mesa za lastne potrebe, ustvarila uspešno in prepoznavno podjetje, v katerem z izbranimi sestavinami ustvarjajo izdelke, ki prevzamejo brbončice prav vsakega, ki jih poskusi. Odlično meso, odkupljeno od slovenskih…
Poglej večNa Jernačevi domačiji, ki se dviguje nad reko Savo na 555 metrih nadmorske višine, se že dolga leta ukvarjajo z nabiralništvom in čebelarstvom. Z ljubeznijo sprejemajo vse, kar jim radodarno podari narava v bogatih janških gozdovih. Ko spomladi in poleti sadna drevesa in drevesa v gozdu zadehtijo v cvetovih, se…
Poglej večAndreja in Leopold Kovač živita s svojo mlado družino na hribovski kmetiji na Vačah, kjer uresničujeta svojo življenjsko željo živeti v naravi in z naravo. Njune ovce se pasejo na hribovskih zeliščnih travnikih na nadmorski višini 700 metrov pod Zasavsko sveto goro. Z veliko hvaležnostjo do narave sprejemata vse, kar…
Poglej večTestenine Mlinarjev sin so plod 150-letne tradicije mlinarstva in soustvarjanja generacij Rotarjevih na Moravškem. V mlinu Rotar melje mlinar Gorazd Rotar kvalitetna žita lokalnega slovenskega porekla. Iz žit nastaja polnovredna moka z vitamini, minerali in balastnimi snovmi, ki se ohranijo v moki zaradi tradicionalnega načina mletja žit na kamen. Iz…
Poglej večNa Kmetiji Pri Ropet v Volčjem Potoku kmetuje s pomočjo svojih staršev mladi prevzemnik Domen Virant. Kmetovanja se loteva z mladostnim navdušenjem in podjetniškim pristopom, s katerim se hitro prilagaja razmeram na trgu. Pridelki z njegove kmetije so visoke kakovosti, h čemur prispeva tudi njihov odnos do živali. Kokoši nesnice…
Poglej večEkološka kmetija Pr' Rakari je družinska kmetija. V vasi Vintarjevec v objemu narave že več generacij ohranjajo ljubezen do zemlje in znanje, kako iz nje pridelati najboljše. Na kmetiji redijo krave molznice, bike in teličke, kokoši, sezonsko pa tudi purane. Na njihovih njivah rastejo žita, predvsem pšenica, pira, koruza, ter…
Poglej večNa pobočju prostrane Menine planine v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp se v vasi Češnjice v Tuhinju nahaja hribovska kmetija Pr' Gabršk, kjer iz zelenega bogastva narave s tradicionalnim načinom sirarjenja proizvajajo okusne sire in druge mlečne izdelke. Krave se prehranjujejo z raznoliko mešanico trav in gorskih zelišč, v poletnih mesecih se živali pasejo…
Poglej večZelišča pridelujejo v neokrnjeni naravi na ekološki kmetiji Pr' Nejc, ki leži na nadmorski višini 580 metrov. Zelišča rastejo ob Javorski energijski in učni poti s sedmimi energijskimi točkami, obiskovalci pa si tam lahko natočijo tudi živo izvirsko vodo in posedijo v prijetni naravi. Izdelki pod blagovno znamko Janez Javorski so pripravljeni na podlagi lastnih…
Poglej večOreh raste na vsaki slovenski kmetiji in daje značilno podobo slovenskemu podeželju. Kot sestavina sladic oreh na praznični mizi ni prav nikoli manjkal. Na Kmetiji Kufin, ki se nahaja v Velikih Češnjicah na Dolenjskem v bližini Stične, sestavljajo velik nasad orehov sorte, prilagojene slovenskemu podnebju. Samo in Sonja Upelj sta…
Poglej večIvanka Brodar je svojo ljubezen do peke sladic razvila v družinsko obrt, s katero se danes ukvarjajo kar tri generacije žensk: babica, mama in vnukinja. Skupno delo in znanje, ki prehaja iz roda v rod, ter odlične surovine so razlog, da v njihovi peči celo leto diši po različnih poticah in…
Poglej večAktiv žena Plamen Dolsko deluje z namenom ohranjanja kulinarične dediščine na območju Dola pri Ljubljani. V teh krajih so v preteklosti nastajale svojevrstne jedi, ki so odsevale način življenja tukajšnjih preprostih kmečkih ljudi. Plamenke, ženske, ki se družijo v društvu, so še posebej nadgradile znanje peke kruha, drobnega peciva, šarkljev,…
Poglej več