Brdo pri Lukovici

Turistična zveza občine Lukovica

NASLOV / ADDRESS


naslov

Stari trg 1, 1225 Lukovica

GPS

46.16958274871, 14.684597546506

E-naslov


Brdo je majhno naselje nad Lukovico, ki je bilo omenjeno že v listinah iz 14. stoletja. Nekoč mala vas, nato kraj gospostva, uradništva ter inteligence, danes pa spomenik bogate zgodovine in prijeten kraj za oddih.

Tu se nam razkriva veličasten renesančni grad Brdo, ki ga je družina Lamberg zgradila leta 1552. Točno tristo let kasneje se je tu rodil znani slovenski pisatelj Janko Kersnik, ki je slovensko literaturo obogatil s svojimi  deli. Na gradu je grajske otroke poučeval Fran Levec, kot sodnika pa sta tu službovala skladatelja Oskar Dev in Anton Lajovic. Grajski zidovi so sestavljali bogat mozaik zgodovine vse do druge svetovne vojne, ko je bil grad požgan in nikoli več obnovljen v prvotno stanje.

Župnijska cerkev Marije Vnebovzete, ki ponosno zadoni in vabi vernike, je narejena v baročnem stilu in je poslikana z Jelovškovimi freskami. Še posesebej zanimiva je sončna ura.

Poleg cerkve stojijo Osnovna šola Janka Kersnika (njeni začetki segajo v leto1837), župnišče in rojstna hiša Franceta Marolta (1891-1951), priznanega slovenskega skladatelja, kulturnega delavca ter odličnega zborovodja.

Nad domačijo F. Marolta se mogočno vzpenja Čebelarski center Slovenije, kjer se kalijo medene ideje ob slastnih čebeljih pridelkih in kjer se v neokrnjeni naravi poučimo o zeliščni-čebelarski učni poti medovitih rastlin.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings