Kolesarjenje in pohodništvo

Kolesarski vodnik po Srcu Slovenije

Pozdravljeni!

Z aktivnim športnim življenjem se ukvarjam že skoraj 30 let. Odkar sem pred osmimi leti tekaške copate zamenjal za kolo, sem s kolesom prevozil že velik del Evrope in sveta. Še vedno me najbolj navdihuje domača pokrajina med posavskimi hribi, od koder sem doma. Vedno znova odkrivam nove poti za kolesarjenje in ostale neodkrite kotičke našega podeželja. Bistvo užitka pri kolesarjenju je zame prav v odkrivanju. Prek pogovorov z domačini in stika z naravo se lahko stalno učimo. Največja sprostitev je zame potepanje po kolesarskih poteh, kolovozih, gozdnih poteh in manj znanih stezah. In teh je v osrčju Slovenije na pretek.

Srce Slovenije je nekaj posebnega, saj na pragu Ljubljane ponuja 33 kolesarskih poti za družine, občasne kolesarje in zahtevnejše rekreativce. Kolo je le eden od načinov za odkrivanje čudovite narave, prijaznih ljudi in prelepih razgledov. Vzemite si čas in naredite nekaj dobrega za svoje telo in dušo.

Pridite in prebudite srce! Radovan Skubic Hilarij, ultramaratonec

Pred odhodom na pot
Razgibano območje Srca Slovenije vzhodno od Ljubljane je s številnimi naravnimi lepotami in ohranjeno kulturno dediščino idealna izbira za kolesarski izlet ali počitnice. Prav za vsakega kolesarja se najde primerna pot.
Vodič S kolesom po Srcu Slovenije ponuja široko paleto kolesarskih tur in vam tako omogoča lažjo izbiro kolesarskih izletov po Srcu Slovenije. Za treking kolesarje smo trase poti pripravili po stranskih poteh in ob zanimivih točkah, pri čemer smo izpostavili odseke, ki so primerni za družine. Cestne poti potekajo zgolj po asfaltnih cestah ter so daljše in zahtevnejše, za gorske kolesarje pa smo pripravili zelo razgibane možnosti po utrjenih gozdnih poteh, kolovozih in makadamskih cestah z vzponi različnih težavnosti. Poskrbeli smo, da vam v Srcu Slovenije na kolesu ne bo nikoli dolgčas – na voljo je namreč 1.474 km skupne dolžine poti za kar 93 ur kolesarjenja.

Kolesarske poti potekajo skozi občine Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji, sem in tja pa se priključijo tudi na druge kolesarske poti v sosednjih občinah. Za vsako od poti smo pripravili ključne informacije – to je kratek opis, višinski profil trase, iz katerega je razvidna zahtevnost poti, ter namige za kratek oddih ob poti, med katerimi dajejo vodniku posebno vrednost predstavljene naravne in kulturne znamenitosti.
Poti smo po težavnostih in tipih razdelili glede na našo oceno težavnosti, vendar si iz osnovnih podatkov o trasi vsak lahko naredi svojo, pri čemer tudi kritično oceni svoje zmožnosti.

• 32 različnih kolesarskih poti
• 1.474 km skupne dolžine poti
• 26.950 m skupnega višinskega vzpona poti
• za 93 ur kolesarjenja
• nad 100 namigov za oglede
• 4 zvrsti kolesarstva
• poti povezujejo 17 občin

Izbor poti so naredili kolesarji, ki vsakodnevno kolesarijo po Srcu Slovenije, kar pomeni, da so poti preverjene. Kolesarske trase so povezane v mrežo, tako da jih lahko tudi sami kombinirate med seboj. Ne bojte se vprašati domačinov za nasvet in po njihovih navodilih spremeniti smer. Vsak kolesar si lahko najde svojo najljubšo traso, na katero se bo rad vračal.
Za doživeto kolesarjenje vam priporočamo najem lokalnega kolesarskega vodnika, ki vas bo znal najbolje in najvarneje voditi po poteh in hkrati predstaviti lepote, skrivnosti in kulinarično ponudbo območja.

ZEMLJEVIDI POTI

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi poškotke