Cerkev sv. Andreja – Moravška dolina

Župnijski urad Moravče

NASLOV / ADDRESS


naslov

Sveti Andrej, 1251 Moravče

GPS

46.137631985791, 14.710103428836


Na kraškem svetu severno od strme grape rečice Rače v Moravški dolini se nahaja cerkev sv. Andreja z dolgo tradicijo in bogato zgodovino, povezano s Turki, na kar kažejo ostanki protiturškega tabora.

Dobro utrjeni zvonik je bil osrednja točka utrdbe in glavni obrambni objekt iz časa protiturških taborov. Postavljen je ločeno od cerkve – z njo je povezan v nadstropju z mostovžem, po katerem je dostop na kor. Cerkev je zgrajena deloma v poznogotskem in deloma v poznobaročnem slogu. Pomembne so freske v prezbiteriju, ki med drugim prikazujejo  prizore iz Kristusovega pasijona in upodobitev Lova na enorožca – Zaprtega vrta. V začetku 16. stol. jih je naslikal Mojster Leonard in so ena največjih srednjeveških poslikav na Slovenskem.

Mimo cerkve sv. Andreja vodi Učno sprehajalna pot Rača, ki vas vabi, da na območju zahodno od Moravč spoznate stavbno, sakralno in drugo dediščino ter doživite naravne lepote neokrnjene pokrajine, ki ji je dala pečat človekova iznajdljivost.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings