Cerkev sv. Luke

Župnija Brdo

NASLOV / ADDRESS


naslov

Spodnje Prapreče 6, 1225 Lukovica

GPS

46.161562204547, 14.693015537361

Telefon


Romarska cerkev sv. Luka zaradi neobičajne lege že od daleč pritegne pozornost. Ni postavljena na vrh griča, ampak se s svojim volumnom zažira v brežino nad vasjo Spodnje Prapreče. Njena posebnost je tudi tlak; od velikih vrat do zaključka prezbiterija se dvigne za 1,70 m.

Med štirimi evangelisti je dobil sv. Luka simbol vola. Osnova temu simbolu je daritev; Kristus se je na križu daroval za vse ljudi. Po volu kot simbolu se je sv. Luka na Slovenskem uveljavil kot kmečki zavetnik. Ker pa je bil po poklicu zdravnik, velja tudi za zavetnika tega poklica. Po legendi naj bi upodobil tudi Jezusovo mater Marijo (ikona v rimski baziliki Marije Snežne), zato so si ga izbrali za zavetnika tudi slikarji in umetniki.

Dobro ohranjene freske v prezbiteriju predstavljajo vrsto svetnikov, ki so bili posebej priljubljeni v času nastanka cerkve. Pod vrsto svetnikov je v molitveni drži upodobljen graščak Janez Herič z Brda s hčerko, viden mecen cerkve sv. Luka. V glavni ladji je upodobljen glavni mojster cerkve kamnosek Štefan z družino. Oboki vseh treh cerkvenih ladij in oltarnih zaključkov so med rebri in sklepniki okrašeni z lepim vitičevjem.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings