Golčaj in cerkev sv. Neže

Župnija sv. Petra

NASLOV & KONTAKT


Naslov

Blagovica 9, 1223 Blagovica

GPS

46.1745344, 14.8012426


Cerkev sv. Neže na Golčaju je najstarejša cerkev v Črnem grabnu. Ponaša se tudi z najstarejšim zvonom v Črnem grabnu. Le-tega je leta 1423 naredil zvonarski mojster Anton v Benetkah. To je sedaj mali zvon. Če je bil zvon narejen za golčajsko cerkev, pomeni, da je le-ta stala že v začetku 14. stoletja. Pisno se cerkev prvič omenja v popisu cerkva iz leta 1526. V času turških vpadov je bila ena najbogatejših. Za potrebe vojne proti Turkom je morala dati šest renskih goldinarjev, kelih in dve srebrni čaši.

V času jožefinskih reform so cerkev zaprli. Nihče ne ve, kdaj so v njej ponovno začeli maševati. Do začetka 2. svetovne vojne je ob cerkvi na vrhu prisojnega golčajskega pobočja stala tudi mežnarija. Le-to so med vojno požgali, cerkev pa je bila poškodovana. Cerkev je bila do obnove leta 1993 v zelo slabem stanju. Najprej so na pobudo župnika obnovili zvonik, kasneje pa celotno cerkev. Pri obnovi so restavrirali tudi lesen kasetiran poslikan strop, ki ga dr. Nataša Golob datira v čas okrog leta 1680. Ustno izročilo pravi, da je cerkev pripadala graščini na Limbarski gori. Ko pa je trdnjava propadla, so si cerkev lastili belneški gospodje.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU

KONTAKTIRAJ LASTNIKA

Dodajte oceno

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi poškotke