Gradiško jezero

NASLOV / ADDRESS


naslov

Gradiško jezero – Lukovica

GPS

46.162801231149, 14.708082802234


Ob umetno zajezenem Gradiškem jezeru blizu Gradišča pri Lukovici je urejena privlačna rekreacijska pot. Jezero vabi na na sprehod v spremstvu labodov in rac ali na 4,2 kilometra dolg tek okrog jezera, ki privlači tudi ribiče. Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je dolga kar 55 km. Na planoti nad Gradiškim jezerom stoji cerkev sv. Marjete.  Nedaleč od nje so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se dvigajo ruševine gradu Rožek.

ZGODBA O GRADIŠKEM JEZERU:
Obstajata dve legendi, ki pripovedujeta, da je na tem območju, pod današnjim naseljem Gradišče, nekoč stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil berač, ki je bil za to bogato nagrajen. Druga legenda pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka gradu Rožek prekopati jez na Kurniku v Trnjavi. Voda je odtekla in nastali so pašniki.

Na planoti nad Gradiškim jezerom stoji cerkev sv. Marjete. Na vrhu hriba, severovzhodno od cerkve sv. Marjete na Gradišču, so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se dvigajo ruševine gradu Rožek.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings