KUD Fran Maselj Podlimbarski

Vera Beguš

NASLOV / ADDRESS


naslov

Krašnja 47, 1225 Lukovica

GPS

46.168641713556, 14.746970597352

Telefon


Včasih so slamo za kite zbrali po žetvi pšenice. Iz snopov so potegnili najlepšo slamo, ji obtolkli pšenična zrna ter zvezali pušeljne, ki so jih posušili na soncu. Pazili so, da se slama ni namakala na dežju, da je ostala čista, brez pik. Do zime so pušeljne spravili na podstrešje. Jeseni in vso zimo, ko ni bilo dela na polju, so pletli kite. Pred pletenjem so slamo pripravili za pletenje tako, da so jo otrebili, jo odrezali pri prvem kolencu in jo razporedili po debelini. Preden so začeli plesti, so slamo namočili. Pletli so v krogu družine, s sosedi, pogosto pa so se vaščani zbirali enkrat pri eni hiši, drugič pri drugi. To so bili družabni večeri, na katerih se je veliko pelo. Pletli so otroci, dekleta, žene in starejši možje. Fantje so se pridružili kasneje s harmoniko, da so tudi zaplesali.

V letu 1985 so v Krašnji pri Lukovici pletenje kit oživili. Učencem v šoli so želeli pokazati, kaj so delale njihove babice in dedki nekoč v zimskih večerih. Ker so se otroci radi učili pletenja, so bila srečanja pogosta. Babicam in dedkom so se pridružile še tete in mamice in v KUD Fran Maselj Podlimbarski je nastala skupina preužitkaric, ki že skoraj pozabljeno spretnost prikazuje na različnih etnoloških prireditvah in sejmih po vsej Sloveniji in tudi izven nje. Plesti so naučile že veliko mladih in starejših. Slamo za pletenje pripravljajo tako, kot so jo nekoč. V Krašnji in njeni okolici zna tako plesti veliko ljudi. Aktivne domačinke iz Skupine za ohranjaje naravne in kulturne dediščine domačega kraja, ki deluje v okviru kulturnega društva, poskrbijo, da se spretnosti pletenja iz slame in ličkanja nauči večina otrok iz domačega kraja. Spet nastajajo kite, takšne kot pred leti, ki jih nato odnesejo v Domžale upokojeni slamnikarici Joži Košak. Iz spletenih kit nastanejo cekarji, košarice ali slamniki. Kito pa vnašajo tudi v izdelke kot so nakit, torbice ali pasovi. Hkrati z ohranjanjem naše naravne in kulturne dediščine so druženja prijetno razvedrilo po delu doma in v službi.

Članice KUD Fran Maselj Podlimbarski imajo v krajevnem muzeju v Krašnji razstavljene izdelke, ki so jih ročno sešile, ob mentrgi in peči v muzeju pa obiskovalcem pokažejo, kakšni so bili včasih večeri v kmečkih hišah.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings