Limbarska gora

Župnija Moravče

NASLOV / ADDRESS


naslov

Limbarska gora 16, 1251 Moravče

GPS

46.160606240265, 14.775124902032


Limbarska gora ima že več stoletij velik sloves med romarji in drugimi pohodniki, saj nudi poleg romarske cerkve sv. Valentina čudovit razgled na vse strani neba.

Poleg božjepotne cerkve sv. Valentina je na Limbarski gori stal prvotno tudi Limbarski grad, ki naj bi dobil po Valvazorju ime po lilijah. Prvotno cerkev so sezidali okoli leta 1667. Hitro je zaslovela med romarji in postala premajhna, zato so jo že v prvi polovici 18. stoletja povečali. Gradnjo je vodil Gregor Maček iz Ljubljane, ki je dosegel s to baročno arhitekturno stvaritvijo velik uspeh.

Bogata umetnostna zakladnica na Limbarski gori je nastala v času delovanja bratovščine sv. Valentina, ko so bili tu množični romarski shodi. Ljudje še danes radi prihajajo sem, od blizu in od daleč. Sv. Valentin je bil priprošnjik zoper telesne slabosti in kužna obolenja, še posebej pa so se mu priporočali božjastni bolniki. V cerkvi lahko najdemo mnoga znamenja ljudi, ki so na priprošnjo tukajšnjih svetnikov čudežno ozdraveli. Lopa v pročelju cerkve je dajala zavetje številnim romarjem, tukaj so bile ob velikih romarskih shodih maše, ker velika množica ni mogla v cerkev.

Utrip Limbarske gore boste najbolj začutili na enem od romarskih shodov ali ob prireditvi Pohod po nagelj na Limbarsko goro.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings