Oglar za en dan

Oglarska domačija Brinovec

NASLOV / ADDRESS


naslov

Slavina 1, 1273 Dole pri Litiji

GPS

46.021900709554, 15.045524381942

Telefon


Kuhanje oglja na klasičen način – v oglarskih kopah je ena najstarejših rokodelskih in kulturnih tehnik, ki jih pozna človek. Oglarjenje je uvrščeno v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, kar predstavlja zavezo za ohranjanje stare tehnike kuhanja oglja in prenos znanja mlajšim generacijam.

Tradicionalno oglarjenje, obogateno z zgodbami oglarjev, njihovim načinom dela in življenja, skupaj z oglarsko kulinariko, je inovativna turistična ponudba slovenskega podeželja, ki jo lahko doživite le v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, kjer postanete oglar za en dan. 

Postati aktiven del oglarske družine, začutiti pristnost podeželja, okusiti tradicionalne oglarske dobrote in skuhati črno zlato je edinstveno doživetje, ki ga ne najdete nikjer drugod v Sloveniji.    

4-urno vodeno doživetje vključuje:

Predstavitev kraja, domačije in oglarstva

Delo na kopišču – v odvisnosti od stanja, v katerem je oglarska kopa in ga udeleženci opravljajo skupaj z oglarsko družino: skladanje kope (pravilne tehnike zlaganja lesa in oblaganje s poleni, oblikovanje glave kope), grasanje kope (s travo in smrekovino), osipanje oz. črnenje kope (z zemljo), kuhanje v kopi (zažiganje, segrevanje, dodajanje lesa, izdelava dimnic), štoranje oz. podiranje kope (čiščenje kope, razdiranje kope, embaliranje oglja).

Oglarsko kulinariko – priprava oglarskega golaža v kotlu na odprtem ognja, pokušina črnega oglarskega kruha, ocvirkove potice, domačih suhomesnatih izdelkov, zaseke in domačih sokov ter žganja. 

Ustvarjanje z ogljem in lesom – risanje z ogljem, igre z različnimi lesenimi sestavljankami, kreativno ustvarjanje embalaže za oglje za naslednjo skupino.

Vodeno doživetje se izvaja tri tedne v aprilu, maju, juniju in septembru za 5 do 15 oseb.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings