Oglarska pot

Športno društvo Dole pri Litiji

NASLOV / ADDRESS


naslov

Dole pri Litiji 20, 1273 Dole pri Litiji

GPS

46.031047755741, 15.022119427142

Telefon

E-naslov


Oglarska pot vabi vsak dan v letu, maja pa se lahko pridružite tradicionalnemu pohodu. Celotna pot poteka mimo kop v različnih fazah, po 12 km razgibanega travnatega, gozdnega in asfaltnega terena.

Pohod ne zahteva posebne telesne pripravljenosti, priporočamo pa opremo za hojo po sredogorju. Po poti se boste srečali z bogato kulturno dediščino, navezali pristne stike s hudomušnimi oglarji in tesači, prijazne gospodinje pa vas bodo osvojile z domačimi dobrotami. Pot se začne pri lovski koči na Kalu pri Dolah, od koder sledimo oznakam do zanimivosti ob poti. V oglarskih vaseh Suhadole in Slavina, pa tudi drugod na poti, vas bodo oglarji veseli. Z zadovoljstvom vam bodo pokazali, kaj so se naučili od svojih dedov. Iz Suhadol nas pot vodi do vasi Gradišče. Na južni in vzhodni strani ima hrib dokaj strma pobočja, medtem ko je dostop s severozahoda zložnejši. Ob poti si lahko ogledamo opuščeno apnenico, kjer so nekoč žgali apno. Nato skozi gozd nadaljujemo do oglarske vasi Slavina, od tam pa do slikovitega slapu Bena. Sestavljen je iz več manjših slapičev pred osrednjim slapom, kjer voda pade 8 m v globino.

V zimskem času se slap odene v ledeno preobleko, kar je še posebej privlačno. Od tu se usmerimo proti cerkvi sv. Katarine Aleksandrijske iz prve polovice 18. stoletja, ki je del romarske poti. Žejni in lačni se bodo razveselili kmečkega turizma Pr’Krjan v Dobovici, kjer znajo poskrbeti za pohodniške duše. Poleg odlične hrane so njihova odlika tudi domači sokovi in likerji. Od tu se odpravimo naprej do stare kovačije pri Mandlju, kjer imajo peresno kladivo, t. i. norca, ki je bil poleg kovaškega ognjišča osnovna delovna priprava v kovačiji. Pot nadaljujemo do dih jemajoče razgledne točke nad dolinama Sopote in Bistrice. V jasnem vremenu se tu odstira pravi panoramski razgled do Alp, Snežnika, Trdinovega vrha in mnogih drugih vrhov. Bližnji Kum se zdi na dosegu roke.

Zadnja točka pred zaključkom poti je gradič Zavrh, imenovan Neudorf. Dvorec je veljal za drugi sedež Valvasorjev, slovite rodbine, ki je imela v lasti tudi mlin v dolini Sopote. Nadaljujemo do lovske koče na Kalu pri Dolah, kjer se pot tudi zaključi.

Informacije: ŠD Dole, info@dole.si.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings