Radovan Pajić, košare in koši iz leske

NASLOV / ADDRESS


naslov

Luke Svetca 7, 1270 Litija

GPS

46.057011563399, 14.838232806827

Telefon


Radovan Pajić se je z izdelovanjem košar pričel ukvarjati povsem iz praktičnih razlogov. Njegov tast, pristen belokranjec, je celo življenje pletel velike plitve belokranjske košare, ki pa so se strastnemu gobarju Radovanu zazdele neprimerno velike za nabiranje gozdnih plodov. Tako je sklenil, da si bo sam spletel košaro po svoji meri. Za prvo je porabil skoraj celo leto, saj je imel ob rednem delu in obenem še gradnji hiše malo časa. Občutil pa je, da se ob vsakdanjem stresu pri pletenju košar sprosti in pomiri, ter da je to izvrsten hobi. Sprva je košare kar 20 let izdeloval le kot darila za sorodnike ali sosede, v šali jo je podaril vsakemu, ki je košaro pohvalil.

Pred 10 leti pa je njegova žena ostala brez službe. V brezciljnem iskanju zaposlitve ali dela je sklenila povsem iz čustvenih nagibov moževe izdelke nesti na Obrtno zbornico, da bi jih ovrednotili. Ker je Radovan Pajić v vseh preteklih letih izpilil izdelavo svojih košar do popolnosti, je za zakonca takoj pridobila certifikat.

Prvič je Radovan svoje izdelke prodajal na Martinovem sejmu v Šmartnem pri Litiji. Presenečen nad dobro prodajo in pristnim semenjskim vzdušjem se od takrat dalje rade volje udeležuje različnih sejmov, ne toliko zaradi zaslužka, kot zaradi druženja in zabave. Na sejmih pogosto prikaže tudi postopek izdelave košar ali priredi delavnico. Prostovoljno prireja tudi delavnice v podružnici s prilagojenim programom Osnovne šole Litija, kjer izdelke prodajo na katerem od dogodkov okrog novega leta, in tako s skromnimi sredstvi pripomore tudi učencem s posebnimi potrebami.

Kljub temu, da je za nabiranje leskovine potrebno skrbno izbrati letni čas, lego in starost rastline, Radovan svoje izdelke rad ohranja povsem naravne, ter jih ne premaže z lakom ali kakšno drugo zaščito, zato lahko vse pridelke ali plodove narave v Radovanovo košaro shranite povsem brez skrbi.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings