Trg Motnik

Turistično društvo Motnik – Tomaž Zupančič

NASLOV / ADDRESS


naslov

Motnik 33, 1221 Motnik

GPS

46.214553674647, 14.887379757515

Telefon

E-naslov

SPLETNA STRAN


Motnik je eden izmed najzanimivejših trgov v Tuhinjski dolini. Motniku je podelil tržne pravice že leta 1423 Ernest Železni, avstrijski nadvojvoda, ki je bil zadnji vojvoda, ustoličen na Gosposvetskem polju v slovenskem jeziku.

Motnik, ki naj bi dobil ime po motni vodi potoka Motnišnica, je bil v vsej svoji dolgi dobi zelo znan kraj. V srednjem veku kasnejša tako imenovana cesarska cesta kakih 200 let ni potekala čez Trojane in skozi Črni graben, pač pa je bila za potovanje med Štajersko in Trstom možna le pot prek Tuhinjske doline. Tako so se ob tovorništvu in furmanstvu razvijali tudi jermenarstvo, gostinstvo in druge obrti, ki so se kakorkoli navezovale na popotnike, tovornike in furmane.

Ob živahnem krajevnem utripu so bili dejavni tudi mesarji, tkalci, barvarji, lončarji, kovači, kolarji, klobučarji; posebej zanimivo pa je bilo prepregarstvo (forajtarstvo), furmanska dejavnost prepreganja konj, ki je bila potrebna zaradi bližine klancev.

Malo znano je, da je imel Motnik celo svoj rudnik rjavega premoga. V rudniku so leta 1910 paleontologi našli ostanke prazgodovinske živali – pritlikavega nosoroga.

Vse to lahko ob obisku Motnika nadgradite še z mnogimi drugimi zanimivostmi. V občinski hiši si lahko ogledate muzej pritlikavega nosoroga z maketo v njegovi naravni velikosti, lahko pa se podate tudi po motniški turistični poti. Na njej si boste v dveh urah in pol lahko ogledali večino omenjenih motniških znamenitosti.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings