Valvasorjeva krožna pot

Javni zavod Bogenšperk

NASLOV / ADDRESS


naslov

Staretov trg 12, 1275 Šmartno pri Litiji

GPS

46.044248969776, 14.842864414175

Telefon


Triurna krožna pot po obronkih posesti gradu Bogenšperk je dolga 11 km in povezuje pet gradov: Bogenšperk, Črni potok, Lihtenberk, Selo in Slatna. Izhodišče poti je parkirišče pred gradom Bogenšperk, ki je ime dobil po plemenitih Wagnih, ti so ga verjetno zgradili že v 15. stoletju. Pot ni zahtevna, vseeno pa priporočamo pohodniško obutev in opremo, po želji pohodne palice. Vodi nas mimo Tičnice do Leskovice, od tam pa do gradu Črni potok, ki je bil do leta 1689 v lasti Valvasorja.

Nadaljujemo v smeri Šmartnega pri Litiji, proti nekdanji graščini Sela. Tam je še pred leti stala mogočna lipa z osemnajstimi vrhovi. Dva je odlomila strela, v votlem delu drevesa so obiskovalci večkrat zakurili ogenj. Na poti od lipe proti nekdanjemu dvorcu Slatna se odpre pogled na Šmartno s cerkvijo sv. Martina, v kateri sta se leta 1672 poročila Janez Vajkard Valvasor in Ana Rosina Grafenweger. Dvorec Slatna je bil med vojno požgan, vidijo se le ostanki grajskega parka. S Slatne je bila doma prva Valvasorjeva žena Ana Rosina, ki mu je prinesla zajetno doto, s katero sta kupila gospoščine Bogenšperk, Lihtenberk in Črni potok. Pot nadaljujemo v smeri proti Bogenšperku, mimo komaj opaznih ostankov nekdanjega gradu Lihtenberk do obnovljene kapelice na mestu propadlega gradu. Od kapelice vodi pot navzgor do gradu Bogenšperk.

Informacije: JZ Bogenšperk, info@bogensperk.si.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings