Velika planina

Velika planina, d. o. o.

NASLOV / ADDRESS


naslov

Kamniška Bistrica 2, 1242 Stahovica

GPS

46.304580949645, 14.608801544114


Velika planina, najvišja visokogorsko pašna planina v Sloveniji, je s svojo naravno in kulturno dediščino med največjimi atrakcijami Srca Slovenije. Obsega več kot 500 značilnih pastirskih koč, številne pašne površine, gozd, ruševje in značilne kraške vrtače. Od junija do septembra tu pastirji pasejo krave in iz njihovega mleka izdelujejo kislo mleko in okrašene sire trniče, ki jih lahko tu tudi kupite.

Na Veliko planino pridete peš ali z nihalko iz doline Kamniške Bistrice, ki obratuje celo leto. V bližini vmesne postaje dvosedežnice je Gostišče Zeleni rob, kjer se okrepčate z jedmi na žlico, kosili po naročilu, hladnimi jedmi in sladicami. Najavljene skupine lahko naročijo kmečke pojedine in značilne planinske jedi. V letnem času je Velika planina idealna za sprehode in planinske ture. Poti vodijo do muzejske Preskarjeve koče s predstavitvijo življenja pastirjev v preteklosti in do cerkve Marije Snežne, ki je še posebej obiskana ob večjih praznikih. Planina z gozdnimi cestami privablja tudi gorske kolesarje.

Pozimi so na zasneženih planjavah Velike Planine urejene proge za alpsko smučanje, deskanje in sankanje. Za šolske in druge zaključene skupine so na voljo različni organizirani programi.

ZGODBA O TRNIČU:
Po izročilu so pastirje trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom. Število trničev je bilo vedno parno – po dve epi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so en trnič obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sirčke hranile tudi več let. Če je izbranka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings