Rokodelski tabor mladih v Tuhinjski dolini

Rokodelski tabor mladih v Tuhinjski dolini

Tudi letos se v kar devetih krajih po Sloveniji v počitniškem času odvijajo rokodelski tabori, ki so namenjeni mladim v starosti med 12 in 17 leti. Tabore že tretje leto financira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in so za več kot 80 mladih rokodelcev brezplačni. Rokodelsko dogajanje so organizirali člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, med njimi tudi Razvojni center Srca Slovenije, ki je tokrat k sodelovanju povabil Turistično društvo Tuhinjska dolina, ki uspešno obuja ovčjerejo in uporabo volne v Srcu Slovenije.

Rokodelski tabor je potekal v Snoviku od 27. do 29. junija 2024. Devet udeleženk in en udeleženec so podrobneje spoznavali obdelavo ovčje volne. Po začetnem teoretičnem spoznavanju živali, ki nam dajejo kakovostna vlakna, so spoznali slovenske avtohtone pasme ovac in nekaj najbolj produktivnih pasem ovac na svetu pa tudi okoljske razloge proti popularizaciji hitre mode. 

Udeleženci iz Cerknice, Grosuplja, Ljubljane, Tunjic pri Kamniku, Zgornjega Tuhinja, Lipelj, Okroga pri Motniku in Pšajnovice so pod vodstvom mojstric TD Tuhinjska dolina – rokodelska sekcija spoznali tehnike mokrega in suhega polstenja ter demonstracijsko pletenje, kvačkanje, ročno tkanje, pripravo surove volne od striženja ovac, sortiranja nastrižene volne, pranja, mikanja, ročnega predenja in razloge, zakaj bi to počeli v dobi umetne inteligence in visoke tehnologije.

Ob obisku ovčarskega stanu na Menini planini je Janez Jeras mladim predstavil striženje ovac in sortiranje ovčjega runa. Na tem mestu so se srečali tudi g. Jožetom Hribarjem, starosto oživljanja ovčereje v Tuhinjski dolini v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tabor je mladim omogočil spoznavanje in preizkušanje rokodelskih veščin in razvijanje potrebnih spretnosti za izdelavo končnih izdelkov: polstenih torbic, polstenega nakita, klobuka in kvačkanj iz volne slovenske avtohtone pasme jezersko solčavskih ovac, rejenih v Tuhinjski dolini, ki so jih po taboru odnesli domov. Prejeli so potrdila o udeležbi in prelepo darilce predsednice rokodelske sekcije TD Tuhinjska dolina, ge. Dragice Jagodic.

Druženje s sovrstniki, spoznavanje prelepe Tuhinjske doline in ustvarjalno preživljanje počitnic je dodana vrednost. Ob slovesu so bili zadovoljni tako izvajalci tabora kot tudi mladi rokodelci, ki so si obljubili, da se še srečajo.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings