V Srcu Slovenije smo v marcu organizirali študijsko potepanje za naše kmete, pridelovalce hrane, predstavnike javnih zavodov, zadruge in druge posameznike, ki sodelujejo v kratki prehranski verigi. V četrtek, 7. marca 2024, smo se odpravili po navdih in dobre prakse v Zasavje. Navdušeni udeleženci kažejo na to, da so tovrstne ekskurzije zelo zaželene in nujno potrebne za naše medsebojno povezovanje in razvoj.
Najprej smo se ustavili na Kmetiji Verk v Knez Dolu, na kateri na 25 hektarjev travnikov in 16 hektarjih gozda kmetuje Jakob Verk s svojo predano družino, kjer vsak član prispeva svoj kamenček v mozaiku družinske zgodbe o uspehu. Na kmetiji poleg 100 ovc gojijo tudi govedo, prašiče in kokoši. V zadnjih letih so z registracijo dopolnilnih dejavnosti in zasaditvijo orehov ponudbo razširili na bogato ponudbo mesnih izdelkov ter peko kruha, potic, peciva in slaščic, ki jih med drugim prodajajo na trboveljski tržnici. Pred korono so vzpostavili degustacijski prostor, ki sprejme preko 50 ljudi in tako okrepili tudi svojo turistično dejavnost. Prijetno nas je presenetila njihova zgodba in mladostni zagon, ki povezuje celotno družino, da radi živijo in kmetujejo v zahtevnih hribovitih in odmaknjenih krajih.
Nekdanja šivilja Darja Žnidaršič je svoje mesto pod soncem našla v Trbovljah in na 1,5 hektarjev ustvarila energijski nasad Calvodas. Energična lastnica nas je navdušila s svojim neustavljivim zagonom za delo in ustvarjanjem na svoji Sončni posesti. Na posestvu sta glavni kraljici sibirska borovnica (1.000 rastlin) in aronija (720 rastlin). V nasadu so mesto namenili tudi malinam, robidam, šmarnim hrušicam, črnim figam, jagodam in celo šisandri. Iz sadja izdelujejo butične proizvode, ki jih prodajajo svojim obiskovalcem. Raziskovalni inštitut Bion je že kmalu na začetku Darjine poti potrdil zdravilne energije v nasadu, kar se kaže v bujni rasti rastlin. Aronija je v štirih letih zrasla kar tri metre visoko. Že prvo leto so na posesti pridelali več kot tono pridelka. Kvaliteto proizvodov so že večkrat potrdili tudi na sejmu Gornja Radgona, kjer so za sok aronije prejeli zlato medaljo. Energijski nasad je mikaven na pogled in zanimiv zaradi svojih energij, ki vplivajo tako na ljudi kot na rastline.
Nič manj navdušeni nismo bili nad obiskom Gostilne pr’ Čop v Podkumu. V njihovi kulinarični ponudbi, ki jo pripravlja znan kuharski chef Lojze Čop, diši po domačih okusih, ki smo jih lahko tudi sami okusili. Na nekdanjem kmečkem posestvu delujeta poleg nove gostilne tudi stara gostilna, obe s svojo unikatno zgodbo. V starih kmečkih objektih so uredili glamping, hišni muzej in drugo ponudbo, ki navdušuje obiskovalce. Navdušujoča je predvsem tesna povezanost in sodelovanje z domačini. Pr’ Čop vsako leto organizirajo dogodek »Podkum, jejmo skupaj«. Vaščani prispevajo svoje pridelke in domače sestavine, kuharski mojster Lojze Čop sestavine spremeni v slastne jedi, nato pa se ob okusni hrani in pijači zberejo vsi domačini in se skupaj poveselijo. Vsako leto učence iz sosednje šole povabijo v svojo gostilno na Slovenski zajtrk, kjer ni v ospredju med, kruh in mleko, pač pa pravi tradicionalni zajtrk kot je močnik, polenta z mlekom ipd. Pri Čopovih še vedno trgujejo na način blagovne menjave kot nekoč. V nedeljo zjutraj na poti v cerkev gospodinje prinesejo nekaj glav radiča ali druge zelenjave. Po maši se domov grede ustavijo v gostilni, prevzamejo »šnicle« in tako imajo pol kosila že pripravljenega. Čopovi imajo tudi svoje sadovnjake, iz katerih pridelajo marmelade sokove, žganje …
Motivacijsko-izobraževalne ekskurzije so del projekta Za lokalno hrano, ki ga izvaja skupaj s partnerji LAS Srce Slovenije s sredstvi Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 preko LAS Srce Slovenije.