S šmarskimi učenci spletali slamnate kite

S šmarskimi učenci spletali slamnate kite

Učenci 7. in 8. razredov OŠ Šmartno pri Litiji so na rokodelski delavnici, ki smo jo v petek, 8. 12. 2023, organizirali za njih na Razvojnem centru Srca Slovenije skupaj s Kud Fran Maselj Podlimbarski, spletali svoje zapestnice iz slamnatih kit. Bili so prav spretni!

Uvodoma so spoznali rokodelstvo Srca Slovenije in še podrobneje slamnikarstvo, ki se je kot rokodelska panoga izdelovanja slamnikov in cekarjev iz pletenih slamnatih kit med 18. in 20. stoletjem uvrščala v vrh rokodelskih dejavnosti na Slovenskem. V širši okolici Domžal, kjer je v zlati dobi delovalo kar pet slamnikarskih tovarn, so se z dodatno dejavnostjo pletenja slamnatih kit preživljale mnoge kmečke družine. Danes je dejavnost že skoraj zamrla, kot pomembno kulturno dediščino pa jo ohranjajo pletilje v KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje pri Lukovici.

Učenci so na rokodelski delavnici spoznali postopek priprave slame, ki je primerna za takšne kite, načine spletanja kit s štirimi in sedmimi slamicami in različne slamnate izdelke, ki so jih gospe prinesle s seboj. Najbolj spretni so uspeli v času, ki jim je bil na voljo, izdelati svoje zapestnice.

Delavnica je potekala v okviru letnega programa Konzorcija vrtcev in šol Srca Slovenije, v katerem sodeluje tudi OŠ Šmartno pri Litiji. Program sofinancirajo občine Razvojnega partnerstva središča Slovenije.

Foto: Brigita Lindič in Mija Bokal

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings