V ponedeljek, 9. septembra 2024 smo se skupaj s turističnimi ponudniki iz Srca Slovenije podali na strokovno ekskurzijo v destinacijo Jeruzalem Slovenija, ponosno nosilko srebrnega znaka Slovenia Green Destination. Raznolika druščina 43-ih ponudnikov in obstoječih ter potencialnih turističnih predstavnikov iz Kamnika, Litije, Lukovice in Šmartna pri Litiji se je na pot odpravila, da z zanimanjem prisluhni predvsem poslovnemu modelu razpršenega hotela in pa aktivnostim v okviru teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ) Jeruzalem Slovenija.
Ekskurzijo smo začeli na turistični kmetiji Šebekova domačija v Veliki Nedelji, s pristno prleško malico, ogledom lesenih hišic, ki jih oddajajo, lesarske delavnice, v kateri so izdelali večino pohištva, ki danes krasi domačijo ter mini muzeja starih lesarskih orodij. Lastnica domačije, ga. Sonja Ozmec, nam je predstavila zgodbo domačije in nas presenetila z obilnim in okusnim zajtrkom, ki je vključeval tradicionalni prleški narezek, več vrst prleških gibanic, domače napitke in še mnoge druge dobrote, ki nosijo certifikat TKBZ Jeruzalem Slovenija.
Kmetija je del razpršenega hotela, kot tudi Hostel Ormož, ki smo si ga ogledali. Naš odlični vodič za cel dan, ki je hkrati tudi direktor destinacijske management organizacije Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, g. Andrej Vršič nam je predstavil njihov model razpršenega hotela Jeruzalem Slovenija, v katerega je vključenih 14 različnih ponudnikov nastanitev. Javni zavod skrbi za skupno rezervacijsko platformo, čiščenje ter ponudbo lokalnih zajtrkov, kar je posebnost tega razpršenega hotela. Zaradi pomanjkanja turističnih kapacitet, je model izjemno zanimiv tudi za območje Srca Slovenije, veliko zanimanja zanj so pokazali predvsem lastniki gabrovških zidanic.
Ogled Vinoteke destinacije Jeruzalem Slovenija in TIC-a Ormož nam je ponudil prvo priložnost za nakup odličnih lokalnih vin, med katerimi ima poseben ugled tradicionalna in udomačena sorta šipon, ter prehranskih, rokodelskih in drugih izdelkov s certifikatom kakovosti TKBZ Jeruzalem Slovenija.
Pot smo nadaljevali v Središče ob Dravi, kjer smo spoznali postopek pridelave bučnega olja in drugih izdelkov iz bučnih semen, v oljarni podjetja Jeruzalem SAT, ki se prav tako ponaša s certifikatom najvišje kakovosti TKBZ Jeruzalem Slovenija v kategoriji Živilski izdelki in Vodena doživetja. Najbolj smo se veselili okušanja bučnega olja, kjer smo spoznali razliko med hladno stiskanim in mehansko pridelanim bučnim oljem in drugih izdelkov iz bučnih semen, kot so slani in sladki namazi, solate, peciva in pražene bučnice različnih okusov. Po degustaciji smo se tako navdušili nad njihovimi izdelki, da smo s seboj odnesli precejšen delež prodajne ponudbe.
Na poti po Vinski cesti Jeruzalem do vasi s svetim imenom Jeruzalem, kjer pravijo da je center svetovne vinske kulture, smo si ogledali cerkev Žalostne Matere božje, izvedeli, od kod ime kraja, ki skriva več, kot smo si kdaj koli lahko predstavljali, in prisluhnili čudovitim legendam, ki se skrivajo za njenimi simboli in krasijo njeno notranjost.
Dan smo zaključili z degustacijo vin v Svetinjah, pri nosilcu certifikata TKBZ za Hišo vina, Puklavec Family Wines ter kosilom v Gostišču Taverna, kjer smo si za konec privoščili še pravo prleško kosilo, prav tako skrbno narejeno iz lokalnih sestavin, ki nosijo certifikat TKBZ Jeruzalem Slovenija v kategoriji Jedi in pijače, postrežene na gostinski način.
Letos izvajamo že 3. strokovno ekskurzijo po vrsti, za kar gre zahvala predvsem našim občinam Srca Slovenije, Občini Litija, Šmartno pri Litiji, Kamnik in Lukovica, ki tudi finančno podpirajo tovrstne aktivnosti. In iz Občine Litija sta se nam danes pridružila tudi župan in podžupanja, česar smo izjemno veseli in ju ob tej priliki tudi posebej pozdravljam in zahvaljujem za podporo.
Res smo veseli, da lahko tudi na tak način širimo naša turistična obzorja, pridobivamo sveže ideje za razvoj lastnih turističnih dejavnosti, se med seboj spoznavamo, izmenjujemo informacije in iščemo skupne priložnosti za sodelovanje. To je tudi namen organizacije tovrstnih dogodkov.