V Litiji obeležili mednarodni dan geopestrosti

V Litiji obeležili mednarodni dan geopestrosti

Skupaj z Zavodom RS za varstvo narave (ZRSVN), Uradom za UNESCO in Občino Litija, smo organizirali osrednji slovenski dogodek ob mednarodnem dnevu geopestrosti, ki ga obeležujemo 6. oktobra.

Generalna skupščina Unesca je novembra, leta 2021 v Parizu sprejela Resolucijo o Mednarodnem dnevu geopestrosti . Tako vsako leto 6. oktober združuje ljudi po celem svetu, da se posvetimo temi geopestrosti. Letos ta dan poteka drugič, pod geslom »geopestrost je za vsakogar« in v Sloveniji skozi cel mesec potekajo različni dogodki, ki so priložnost za ozaveščanje javnosti o pomenu geopestrosti ter spodbudi k ohranjanju in upravljanju (trajnostni rabi) Zemljine geološke, geomorfološke in hidrološke raznovrstnosti.

Na osrednjem dogodku so udeležence nagovorili mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor ZRSVN, Gašper Hrastelj, generalni sekretar SNK za UNESCO in Franci Rokavec, župan Občine Litija.

Okrogla miza, ki jo je povezoval dr. Borut Stojilković iz Biotehnične fakultete, z naslovom »Raba mineralnih surovin in njihov pomen za geopestrost« pa se je  navezovala na rabo mineralnih surovin in njihov pomen za geopestrost.

dr. Tea Kolar-Jurkovšek iz Geološkega zavoda Slovenije, strokovnjakinja na področju paleontologije, je kot veliko priložnost poudarila nadaljevanje popisa fosilnih vrst, saj jih imamo trenutno zabeleženih šele 1 %.

Bojan Režun, član Foruma slovenskih geoparkov, ki je predstavil svetovno mrežo UNESCO globalnih geoparkov, ki jih je 195 (2 v Sloveniji ter 1 v nastajanju), je izpostavil velik potencial geoturizma, ki bi moral biti prepoznan in priznan tudi širše, na nacionalnem, ne le na lokalnem nivoju.  

Blaž Zarnik iz Občine Litija, ki je predstavil zgodovino in trenutno delovanje gostujočega rudnika Sitarjevec, je izpostavil potrebo po nadaljnji skrbi in strokovnih raziskavah vpliva rudnika in njegovih iztekajočih vod na okolje.

Dr. Aleš Šoster z Oddelka za geologijo Naravoslovno-tehnične fakultete UL je kot pomembno aktivnost omenil izdelavo kataloga rudišč, tako z vidika pozitivnih kot tudi negativnih vsebnosti različnih snovi in virov, ki bi lahko služil kot priprava na morebitne težje ekonomske situacije, ki nas čakajo v prihodnje.

Dr. Uroš Stepišnik iz Oddelka za geografijo Filozofske fakultete UL je izpostavil pomen izobraževanja in osveščanja širše javnosti o geodiverziteti (geopestrosti), ki izhaja iz koncepta varovanja pestrosti biodiverzitete.

Martina Stupar iz Zavoda RS za varstvo narave, pa je predstavila območja s statusom naravnih vrednot, ki jih v Slovenij najdemo med kar 39-imi kamnolomi, 41-imi nahajališči rudnih  mineralov ter 37-imi mineralnimi in termalnimi izviri.

Program sta obogatili pianistki Glasbene šole Litija – Šmartno, Evelina Štaut, 3.r. in Eva Bizjak 5.r., pod mentorstvom prof. Olene Novosel.

Udeleženci so se po zaključku podali še na ogled razstave »Pogled v preteklost«, ki sta jo v atriju Občine Litija postavila akademski kipar Anže Jurkovšek in akademska slikarka Barbara Jurkovšek (na ogled je do 13. oktobra) ter na ogled Rudnika Sitarjevec Litija, kjer je v dopoldanskem času potekal tudi Dan geologije, ki se ga je udeležilo 75 učence iz litijske in šmarske osnovne šole, odlično pa so ga izvedli mentorji Slovenskega geološkega društva.

Več o mednarodnem dnevu geopestosti

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings