Na srečanju partnerjev projekta “Digital Generations” v Kamniku razpravljali o spodbujanju digitalne kreativnosti starejših

Na srečanju partnerjev projekta “Digital Generations” v Kamniku razpravljali o spodbujanju digitalne kreativnosti starejših

Razvojni center Srca Slovenije je kot vodja projekta »Digital Generations«, skupaj z Občino Kamnik, od 22. do 23. februarja gostil prvo srečanje partnerjev v živo. Projekt spodbuja digitalno ustvarjalnost starejših, vstopili pa smo že v najpomembnejši del aktivnosti, v katerem pripravljamo program treninga za mlade iz Slovenije, Španije, Grčije, Francije in Bolgarije, ki bo potekal marca v Atenah. Tudi v Srcu Slovenije bodo mladi izobraževali starejše od 65 let, kako uporabljati različna digitalna orodja ter jih spodbujali k ustvarjalnosti na spletu

Tekom izvajanja projekta smo že izvedli raziskavo o vplivih socialne izolacije na starejšeidentificirali njihove ustvarjalne potrebe ter izmerili njihovo raven znanja digitalnih veščin. Pripravili smo tudi nabor dobrih praks, ki spodbujajo ustvarjalnost preko digitalnih orodij. Na podlagi rezultatov smo zbrali tista digitalna orodja, ki so uporabna za ustvarjalno izražanje. Vsi rezultati so navdih za pripravo treninga in mentorstva za mlade, ki bodo v lokalnih okoljih usposabljali starejše.

Cilj srečanja partnerjev v Kamniku je bil pregled in nadgradnja modulov izobraževanja za uspešno izvedbo treninga za mlade, ki se bo odvijal od 14. do 16. marca v Atenah. Mladi (od 18 do 30 let) se bodo usposobili za delo s starejšimi in se opolnomočili s potrebnimi znanji za izvedbo izobraževanj, znotraj katerih bodo starejši izboljšali svojo ustvarjalnost, lažje se bodo izražali, delili svoje znanje in komunicirali z ostalimi preko digitalnih orodij. Starejšim od 65 let bomo pomagali tako pri prvih korakih uporabe pametnega telefona (spoznavanje s telefonom, uporaba aplikacij za komuniciranje, fotografiranje) kot tudi pri njegovi bolj napredni uporabi (kreiranje video vsebin, urejanje fotografij, ustvarjanje kreativnih vsebin, uporaba socialnih omrežij itd.). Predstavljen je bil tudi okvirni program mentorstva za mlade, ki se bo izvedel konec septembra 2023 v Španiji.

Izobraževanja za starejše bodo v Srcu Slovenije potekala predvidoma v septembru in novembru 2023, povezali pa se bomo z Domovi starejših občanov, Društvi upokojencev, Točkami za starejše in Zavodom Oreli. Treninga za mlade se bodo udeležile štiri predstavnice / prostovoljke Regionalnega centra NVO, Mladinskega centra Kotlovnica Kamnik, Zavoda Oreli in Razvojnega centra Srca Slovenije. 

V Srcu Slovenije bomo izvedli tudi dva večja dogodka za ciljno skupino in splošno javnost, kjer bomo predstavili rezultate projekta, ozaveščali o pomembnosti uporabe digitalnih tehnologij pri komuniciranju starejših in spodbujanju njihove ustvarjalnosti. Spremljajte naše prihodnje aktivnosti, dogodke, izobraževanja in rezultate preko naše Facebook in  Instagram strani ter  obiščite spletno stran projekta, ki je sedaj na voljo tudi v slovenskem jeziku. V kolikor želite sodelovati kot mlada oseba ali starejši, nas kontaktirajte na anita.molka@razvoj.si.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings