Nov Erasmus+ projekt, ki naslavlja izzive starejših z demenco in njihovih svojcev

Nov Erasmus+ projekt, ki naslavlja izzive starejših z demenco in njihovih svojcev

26. januar 2023 – Na Razvojnem centru Srca Slovenije se že vrsto let zavzemamo za kakovostnejše življenje starejših. Demenca je javnozdravstvena prioriteta 21. stoletja in na tem področju se je v Sloveniji v zadnjih letih naredilo ogromno, kljub temu pa ostaja še veliko izzivov in epidemija koronavirusa je stanje še poslabšala. Na podlagi vseh dosedanjih izkušenj, spoznanj in pogovorov s strokovnimi zdravstvenimi delavci, je bil pripravljen in potrjen Erasmus+ projekt »Flower«, katerega partnerja iz Slovenije sta Razvojni center Srca Slovenije in Združenje Spominčica.

»Flower« projekt bo krepil z naravo povezane kompetence starejših ter njihovih svojcev in prijateljev (neformalnih oskrbovalcev) ter jim zagotavljal znanje, spretnosti in dejavnosti, povezane z naravo s ciljem, da v njej uživajo, izboljšajo svoje počutje in ustvarjajo zavest o trajnosti. Starejšim bo omogočil, da se udeležijo izobraževanj, hkrati pa bo krepil socialno vključenost in socialne stike. Nudil bo priložnost za izobraževanje odraslih, ki bo posebej prilagojeno potrebam starejših z demenco, ki se soočajo z ovirami pri udejstvovanju v naravi.

Skozi aktivnosti projekta se bodo zbrale najboljše prakse, ki že obstajajo v partnerskih državah, organizirana bodo srečanja s starejšimi in njihovimi svojci, zagotovili pa se bodo tudi različni učni viri, spletni tečaji in delavnice za dejavnosti v naravi. Vsaka država bo organizirala vsaj pet delavnic v naravi z vsaj 10-15 starejšimi osebami. Na podlagi izvedenih delavnic bo opredeljen sklop smernic za organizacije, ki želijo organizirati in razvijati naravoslovne delavnice v naravi za starejše osebe.

Flower gre z roko v roki z Erasmus+ projektom SupportCARE, ki se izvaja od novembra 2022 in podpira neformalne oskrbovalce starejših z demenco, ki so pogosto deležni premalo strukturirane podpore. Želimo jih opolnomočiti, saj imajo prav družinski člani in bližnji prijatelji osrednjo vlogo pri zagotavljanju nege. Cilj je zagotoviti izobraževanje in usposabljanje neformalnih oskrbovalcev s konkretnimi orodji, znanjem in pridobitvijo novih veščin za lažje soočanje z številnimi nalogami, ki jih dnevno opravljajo. Pripravljeno bo delovno gradivo, ki bo omogočilo izdelavo individualnega načrta »skrbi zase«, z namenom izboljšanja duševnega in fizičnega zdravja. Usposabljanje, ki bo temeljilo na virtualnem učenju, simulacijskih tehnikah in tudi različnih igrah ter treningih možganov, bo namenjeno tako nadgradnji kakovosti oskrbe najdražjih kot tudi zmanjšanju tesnobe in stresa. Prav tako bo projekt razširil informacije in ozaveščal širšo lokalno skupnost o demenci in razbijal številne stigme te bolezni. Za neformalne oskrbovalce bolnikov z demenco bosta organizirana tudi dva »self-care« dneva v Sloveniji. Trenutno se v okviru projekta že zbirajo orodja in dobre prakse, ki bodo omogočile pripravo individualnih načrtov za »skrb zase«.

V oba projekta bomo v Srcu Slovenije aktivno vključili domova starejših občanov Dom Tisje (Šmartno pri Litiji in Litija) in Kamnik, vse ostale zainteresirane organizacije in posameznike ter se povezovali z odgovornimi organizacijami na nacionalni ravni.

2 razmišljanje o »Nov Erasmus+ projekt, ki naslavlja izzive starejših z demenco in njihovih svojcev«

  1. Mogoče bi bilo potrebno narediti tudi kakšno izobraževanje tudi za svojce obolelih z demenco? Predlagam, da to tudi vključite v projekt

    1. Pozdravljeni. Cilj projekta Support Care so ravno takšna izobraževanja in so predvidena že do poletja. Eden bo tudi v okviru “Točke za starejše”.

Komentarji so zaprti.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings