Od izvira do izvira po Srcu Slovenije

Od izvira do izvira po Srcu Slovenije

V teh dneh se zaključuje projekt Mreža vodnih poti Kamniško-Savinjskih Alp. Projekt, s katerim smo želeli opozoriti domačine na vodno bogastvo, ki se nahaja okrog nas, in jih spodbuditi, da bi ga cenili in ohranili za svoje potomce. Lahko rečemo, da nam je to vsaj deloma tudi uspelo, saj opažamo, da se o vodnih izvirih zdaj med domačini več govori in morda jih jemljejo za nekoliko manj samoumevne. 

Na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp in tudi na območju LAS Srce Slovenije smo v zadnjih dveh letih popisali številne naravne izvire pitne vode. Skupaj s strokovnjaki iz Jamarskega kluba Kamnik smo precej vodnih izvirov na območju Srca Slovenije tudi podrobneje analizirali. Lani v avgustu na vrhuncu suše in poletne vročine, ko se še posebej hitro pokaže onesnaženost vode, smo vzeli vzorce in opravili fizikalnokemijske in mikrobiološke raziskave. Izkazalo se je, da je več kot polovica vodnih izvirov primernih za uživanje, res pa je, da bi morali za bolj zanesljivo in celovito sliko vzorce vode jemati večkrat zapored in v različnih vremenskih situacijah, saj vse to vpliva na kakovost naravne vode.

V vsaki od občin LAS Srce Slovenije smo vzeli do tri vzorce vode, skupaj 15, v Kamniško-Savinjskih Alpah pa je bilo skupaj analiziranih še dodatnih 50 vzorcev naravne pitne vode. Zanimali so nas zlasti tisti naravni viri pitne vode, ki so urejeni, dostopni in v uporabi, tako med domačini, kot tudi pohodniki. Žal pa v nekaj izvirih, ki so imeli velik potencial, ravno takrat zaradi velike suše ni bilo vode. Rezultate vzorčenja vode objavljamo na tem mestu.

Vodne izvire Srca Slovenije, ki so se izkazali kot najbolj kakovostni, lahko tudi sami obiščete, saj se nahajajo na lepih lokacijah, zelo primernih za obisk. Povezali smo jih v Mrežo vodnih poti Srca Slovenije, ki sega od Kamnika pa do Dola, Litije in Šmartnega pri Litiji in na drugi strani do Lukovice in Moravč.

Na območju Kamniško-Savinjskih Alp smo skupaj s partnerji iz Gorenjske, Zgornje Savinjske doline in Železne Kaple naredili še korak naprej in zasnovali daljinsko pohodniško krožno pot, dolgo 190 kilometrov, ki poleg vodnih izvirov, slapov, rek in jezer povezuje še druge naravne in kulturne znamenitosti na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Razdeljena je na 11 etap s povprečno dolžino dobrih 17 kilometrov, dodatna etapa pa omogoča dostop, bodisi peš ali s kolesom, z Ljubnega ob Savinji mimo gorskih kmetij v Luče. Pohodnike vodi po obstoječih poteh in nudi možnost, da zajamejo čisto, bistro vodo naravnost iz izvira ter začutijo vodno bogastvo Kamniško-Savinjskih Alp.

Trasa daljinske pohodniške poti je skupaj z opisi naložena v mobilno pohodniško aplikacijo maPZS, ki si jo lahko brezplačno prenesete na svoj telefon s spletne strani mapzs.pzs.si, predstavljena pa je tudi na pohodniški karti Vodne poti Kamniško-Savinjskih Alp, o kateri povprašajte v turistično-informacijskih centrih v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Projekt Mreža vodnih poti Kamniško-Savinjskih Alp preko LAS Srce Slovenije sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings