Odlično obiskana okrogla miza o izzivih in pomembnosti prostovoljstva pri pomoči starejšim

Odlično obiskana okrogla miza o izzivih in pomembnosti prostovoljstva pri pomoči starejšim

Razvojni center Srca Slovenije je v sodelovanju z Zavodom Oreli, Občino Litija in Društvom upokojencev Šmartno pri Litiji, 13. junija 2023, od 16. do 18. ure, organiziral predstavitev z okroglo mizo »Izzivi zagotavljanja pomoči starejšim v lokalnem okolju«: Pomembnost prostovoljstva«. Dogodek je bil organiziran v okviru Erasmus+ projekta »Digital Generations« in LAS projekta »Točka za starejše«, kjer prostovoljci od decembra 2022 dalje nudijo pomoč starejšim na območju občin Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovica.

Približno 40-im udeležencem je Martina Ozimek iz Zavoda Oreli predstavila njihovo dobro prakso za pomoč starejšim v Kamniku ter njen prenos v naše lokalno okolje v okviru LAS projekta »Točka za starejše«. Lijana Lovše iz Občine Litija je predstavila delovanje »Točke za starejše« za občini Litija in Šmartno pri Litiji, rezultate ter izzive, ki se pojavljajo in s katerimi se lahko spopademo le s povezovanjem.  Prostovoljci nudijopogovor, dostavo hrane, pomoč pri opravilih, spremstvo v trgovino, k zdravniku, na pošto, učenje uporabe pametnih telefonov in računalnika, pomoč pri izpolnjevanju obrazcev, pravno svetovanje, ipd. Od decembra 2022 do maja 2023 je bilo opravljenih 150 ur dela prostovoljcev, koordinatorke pa so Ines Briški Buljubašić, Mili Medved in Milena Mrzel

V prvem delu je Tina Pregel predstavila projekt Digital Generations Project, ki ga vodi Razvojni center Srca Slovenije in spodbuja digitalno ustvarjalnost starejših. V prihodnjih mesecih bo namreč s strani mladih izvedenih več delavnic za starejše, da bodo lažje uporabljali svoj pametni telefon in krepili svojo ustvarjalnost. V juniju smo na povabilo Društva upokojencev Litija priskočili na pomoč tudi k njihovim delavnicam, ki jih uspešno izvajajo že eno leto. Pri učenju digitalnih veščin je namreč zelo pomembno, da imajo starejši na voljo čim več mentorjev, še bolje pa je, če ima vsak svojega.

Tina Pregel iz Razvojnega Centra Srca Slovenije predstavlja projekt »Digital Generations«.

Drugi del dogodka je bil namenjen okrogli mizi, katero je vodil Roman Rener iz Zavoda Oreli. V pogovoru so sodelovali Lijana Lovše (Občina Litija), Tomaž Banovec (Razvojni svet ZDUS), Milena Mrzel (Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji), Marta Škerbina (Center za socialno delo Litija), Nada Jerala (Zavod Pristan) ter Gaja Horvat in Nika Gradišek, obe prostovoljki (Zavod Oreli).

Govorci okrogle mize iz desne proti levi: Lijana Lovše (Občina Litija), Tomaž Banovec (Razvojni svet ZDUS), Milena Mrzel (Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji), Marta Škerbina (Center za socialno delo Litija), Nada Jerala (Zavod Pristan), Gaja Horvat in Nika Gradišek (prostovoljki Zavoda Oreli) ter moderator Roman Rener (Zavod Oreli).

Lijana Lovše, podžupanja Občine Litija, je poudarila, da je pri delovanju Točke za starejše najtežje povezati društva in posameznike v celoto. Vsako društvo in posameznik prostovoljec opravljajo delo, ki je pohvale vredno, čaka jih še del nadgradnje povezav in aktivnosti. Aktivacijo in motivacijo prostovoljstva vidi v povezavi generacij, predvsem pa v vključitvi mladih iz osnovnih in srednjih šol ter ostalih. Ozreti se je potrebno na mlade in ne le na mlajše upokojence.

Tomaž Banovec, vodja razvojne skupineZveze društev upokojencev Slovenije, predlaga povezovanje storitev »Točke za starejše« in projekta ZDUS »Starejši za starejše«. »Storitve »Točke za starejše« so lokalne (ne državne) in tudi vsebinsko široke, tudi na klic, izbor prostovoljcev in uporabnikov je širok. Dobra smer je občinska koordinacija vseh, ki delajo na tem področju v občini (županov Svet  za vprašanja starejših ljudi in uporabnikov), v kateri bi sodelovali vsi institucionalni izvajalci in nevladne organizacije. Treba je določiti okvire in naloge socialne politike v občini (Strategija dolgožive družbe v občini) ter urediti podatke na evidenčni ravni občine.« Zelo je pohvalil tudi delo Zavoda Oreli, saj jih spremlja že od njihovega začetka, ko je Martina Ozimek pričela s prostovoljci v njeni osnovni šoli, ga nato nadgradila z drugimi sodelavci, ki so skupaj pomoč starejšim v Kamniku pripeljali na visoko raven. 

Milena Mrzel, predsednica DU Šmartno pri Litiji in  koordinatorica »Točke za starejše« je tudi sama prostovoljka.  Največji izziv ji predstavlja operativno delovanje. Še vedno manjka moških prostovoljcev in povezovanja med organizacijami. Meni, da se mora vzgoja o prostovoljstvu pričeti že v vrtcu. »Zelo pomembna je torej vključitev predstavnikov šol in vzgoja učiteljev-mentorjev, ki motivirajo mlade za prostovoljsko delo in jih ustrezno izobrazijo. Na takšen način se sklene krog povezovanja in kakovostnejšega življenja.«

Marta Škerbina iz Centra za socialno delo Litija je izpostavila, da se starejši največ obračajo nanje glede pomoči pri košnji trave, urejanju okolice, tožijo zaradi osamljenosti, iščejo podporo, poslušalce, sogovornike.  »Starejši pogosto pogrešajo brezplačne prevoze tudi izven občine Litija, saj imajo veliko zdravstvenih obravnav, za katere ne morejo koristiti prevozov na napotnico. Veliko jih živi v oddaljenih krajih, brez urejenega javnega prevoza, so brez lastnega prevoza in socialno izolirani ali pa z več težavami, da potrebujejo tovrstno podporo. Marsikdo zaradi izoliranosti/oddaljenosti tudi ne koristi storitev, ki so sicer na voljo«.

Na kar nekaj prošenj po pomoči lahko odgovori Točka za starejše, zato starejše informirajo o tem. Potencialne kandidate pa vabijo tudi, da se pridružijo kot prostovoljci.

Nada Jerala iz Zavoda Pristan, ki izvaja pomoč na domu tudi v Litiji in Šmartnem pri Litiji, vidi nujno potrebno aktivnost v koordinaciji in povezovanju institucij za pomoč starejšim v lokalnem okolju. Pohvalila je delo Zavoda Oreli in poudarila moč izmenjave informacij. Starejši namreč potrebujejo poleg osebne nege tudi  prostovoljce za pogovore, kar pa nudi Točka za starejše.

Glavni poudarki so, da je potrebno mlade spodbujati k prostovoljstvu že od vrtca dalje in da je za najboljše rezultate potrebno povezati vse organizacije v lokalnem okolju in sodelovati. Poseben pečat dogodku sta dodali prostovoljki Zavoda Oreli Gaja Horvat in Nika Gradišek, ki sta s svojimi zgodbami in izkušnjami navdihnili vse navzoče. Prostovoljstvo je zelo pomemben del njunega življenja in hvaležnost, ki jo čutita s strani starejših je največje darilo.

Roman Rener je okroglo mizo zaključil z besedami: »Pomembna je priprava na starost, ki vključuje razumevanje družbe in časa. Prijetna starost temelji na prostovoljstvu, dobri socialni mreži, kvalitetnih podpornih storitvah  ter razpoložljivih lastnih prihrankih. Prostovoljstvo nas lahko spremlja skozi celo življenje: najprej, ko sami nudimo brezplačno pomoč drugim in v starosti, ko takšno pomoč potrebujemo sami.«

Okrogla miza.

V septembru 2023 bomo ponovno organizirali srečanje vseh institucij, ki v lokalnem okolju zagotavljajo kakovostnejše življenje starejših. Le s povezovanjem bomo namreč dosegli dobre rezultate. Še bolj je potrebno informirati o storitvah za starejše, ki se v občini že izvajajo ter deliti izkušnje in ideje. Prepričani smo, da bomo s skupni močmi in sodelovanjem, našim starejšim omogočili bolj kakovostno življenje in jim zagotovili storitve, ki jih najbolj potrebujejo.

V kolikor se želite pridružiti delavnicam za starejše, kjer se boste učili uporabe pametnega telefona (video klici, fotografiranje, pošiljanje fotografij, uporaba elektronske pošte, snemanje videov, itd.), nas kontaktirajte na anita.molka@razvoj.si ali po telefonu na 01 8962 710. Lepo vabljeni tudi novi prostovoljci, da se pridružite »Točki za starejše«. Za vsa vprašanja  smo na voljo.

PRILOGE:

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings