Antonov pohod

Anton Sapor

NASLOV / ADDRESS


naslov

Gabrovka 64, 1274 Gabrovka

GPS

46.000077683733, 14.98280103084


Antonov pohod vas popelje po slikoviti dolenjski pokrajini in postreže s čudovitim razgledom na dolenjske griče ter neokrnjene gozdove in travnike. Pohod s hojo in vsemi vmesnimi postanki (predstavitvami in pogostitvami) popestri celoten dan, sama pot pa je dolga približno 10 km. Primeren je za vse generacije, tudi za družine, ker ni težkih vzponov in ker velik del poti poteka po gozdni senci.

Začne in konča se v Gabrovki pred gasilskim domom in poteka po pobočju Moravške Gore, ki se dviguje severno nad naseljem Gabrovka. Po gori so raztresene posamezne domačije, zidanice in vikendi. Energijski center Sv. Anton se je pričel širiti ravno iz take stare domačije, kjer je bila leta 1998 zgrajena kapelica, posvečena sv. Antonu Padovanskem. Pot se nadaljuje v smeri proti Vodicam in naselju Podpeč pod Skalco, kjer stoji cerkev sv. Pavla, ki je bila zgrajena v 14. stoletju, njena največja znamenitost pa so freske, ki so bile naslikane okoli leta 1420 in v zadnji četrtini 15. stoletja. Nato pot vodi ob zgornjem toku potoka Mirna na Hohovici, kjer se še vrtijo mlinska kolesa Lovšetovega mlina, ki je bil zgrajen 1928. leta.

Pot nadaljujemo do Moravč pri Gabrovki, do Resnikove kašče iz leta 1883, ki ima za tisti čas značilen gank in klet. V njenih prostorih je razstavljeno staro orodje, oprema za shranjevanje živil in žita, pripomočki za kuho in peko ter vinogradniška in kletarska oprema.

Informacije: Anton Sapor, anton.sapor@gmail.com.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings