Božjepotna cerkev Marijinega rojstva

Župnija Primskovo na Dolenjskem

NASLOV / ADDRESS


naslov

Gradišče 17, 1276 Primskovo

GPS

45.982702902524, 14.911199158471


V južnem, gričevnatem delu Posavskega hribovja leži vas Gradišče, priljubljena razgledna in izletniška točka.

Primskovo se prvič omenja leta 1258, in sicer z imenom Prinskau. V preteklosti je bilo območje znano zlasti po stožčasti Primskovi gori z znamenito božjo potjo in po številnih vinogradih.

Na vrhu Primskovške gore so ostanki enega mogočnejših obrambnih taborov na Slovenskem. Tabor, ki je nastal proti koncu 15. stoletja, je bil zasnovan kot utrjena signalna točka. Ljudsko izročilo govori, da kljub številnim obleganjem Turki niso uspeli nikoli zavzeti tabora prav zaradi varstva Marije, ki je zavetnica cerkve. Posebno pozornost pritegnejo tri svetišča sredi tabora. Srce vseh je župnijska cerkev Marijinega rojstva, ki že od nekdaj slovi kot Marijina božja pot. Cerkev sv. Petra je romanska, stara od 800 do 1000 let. V njej je grobnica bogenšperških graščakov. Obe cerkvi omenja skupaj z najmlajšo cerkvijo sv. Nikolaja že Janez Vajkard Valvazor v svoji Slavi vojvodine Kranjske.

V spomin na hude čase raste sredi tabora mogočna lipa. Na močno versko izročilo kraja pa obiskovalca ob poti proti vrhu gore opozorijo kapele križevega pota.

Na Primskovem je v preteklosti služboval župnik Jurij Humar, »čudodelnik s Primskovega«, homeopat, ki je slovel kot ljudski zdravnik, izreden radiestezist, bioenergetik in telepat.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings