Humarjeva pot

Zavod Levstikova pot

NASLOV / ADDRESS


naslov

Sevno 44, 1276 Primskovo

GPS

45.979749602619, 14.923995842483

E-naslov


Humarjeva pot je dobila ime po Juriju Humarju, na Primskovem službujočem župniku, ki je zdravil z magnetizmom. Izhodišče je pri Okrepčevalnici Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru. Krožna in 12 km dolga pot poteka skozi tri občine, Šmartno pri Litiji, Trebnje in Ivančna Gorica. Pot je na ključnih točkah označena s tablami Humarjeve poti. Table so lesene z gravirano silhueto Primskove gore, pot pa se prekriva tudi z Žefranovo potjo. Pot vodi skozi Šentjurje in Bratnice do zaselka Menguš, kjer na desni strani stoji star (nedelujoč) mlin. Tu se začne vzpon na vrh 594 m visoke Primskove gore. Ko pohodnik pride do zgoščenega naselja, ga vse do vrha spremlja 14 kapelic križevega pota.

Vrh Primskove gore so ostanki domnevno trojnega obzidja iz časov turških vpadov, znotraj tega pa stojijo tri cerkve: Marijina cerkev, Miklavževa cerkev in najstarejša cerkev sv. Petra. Omeniti velja tudi grob Jurija Humarja z vzidano nagrobno ploščo na steni Marijine cerkve. Ob Marijini cerkvi že okrog 600 let stoji tudi ena najstarejših lip v Sloveniji. Z vrha pa pot vodi nazaj skozi Gradišče, mimo Kopačije, skozi Sevno in Gornji Vrh do Dolnjega Vrha, kjer stoji cerkev Janeza Krstnika, in še nekaj časa navzdol proti Žubini in Stranjam, izhodišču hoje po Humarjevi poti.

Informacije: Zavod Levstikova pot, info@levstik.si.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings