Levstikova pot

Zavod Levstikova pot

NASLOV / ADDRESS


naslov

Sevno 44, 1276 Primskovo

GPS

45.979734691412, 14.923920740634

E-naslov

SPLETNA STRAN


Levstikova pot je nastala leta 1987, ko se je na prvi 22-kilometrski pohod odpravilo 397 popotnikov iz vseh koncev Slovenije. Izhodiščna točka Levstikove poti je Levstikova ulica v starem mestnem središču Litije, na vsakoletnem množičnem popotovanju drugo soboto v novembru tudi kulturni dom v Šmartnem pri Litiji. Gre za projekt, ki vključuje elemente športa, kulture, etnologije, krajine in varovanja okolja in kot višek vsakoletnih aktivnosti predstavlja tradicionalno mednarodno popotovanje po Levstikovi poti od Litije do Čateža. Med večje realizirane projekte sodi opremljanje vseh 33 km Levstikove poti z označevalnimi in usmerjevalnimi tablami, posebnost realiziranega projekta pa je namestitev 80 tabel med Litijo in Čatežem, na katerih je prek odlomkov med potjo možno prebrati celoten izvirni Levstikov potopis.

Osnovni namen vzpostavitve usmerjevalnega in opozorilnega sistema turistične in obvestilne signalizacije je vodenje, usmerjanje in osveščanje izletnikov, popotnikov in pohodnikov. Na skrb za ohranjanje narave opozarjajo številne oznake, nekatere tudi z mislimi »Bogastvo in lepote naše narave domačini ohranjamo že stoletja, zato bodite do nje in nas spoštljivi«. To dopolnjujejo tudi zasajena drevesa starih sadnih sort ob Levstikovi poti. Levstikova pot je tudi sinonim za slovenski jezik. Ne nazadnje je tedanji slovenski literarni program iz sredine 19. stoletja v okviru Levstikovega potopisa simbolično postavljen prav v Bajčevo zidanico na Gobniku.

Informacije: Zavod Levstikova pot, info@levstik.si.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings