Od cerkvice do cerkvice

Turistično društvo Polšnik

NASLOV / ADDRESS


naslov

Polšnik 25 B, 1272 Polšnik

GPS

46.065831364772, 14.962444908265

E-naslov


Začetek 12 km dolge poti je pri župnišču v središču Polšnika, od koder gre po cesti do Prevega, mimo kužnega znamenja v Sušju. Na Ostrež se vzpnemo po daljši poti, ob vznožju do križišča za Ravne in potem na vrh. Tam je razgledna točka s klopco, sledi 8 m spusta do cerkvice sv. Katarine. Ob spustu pot vodi mimo kapelice (z izvirom zdravilne vode, po legendi).

Na Prevegu nas smerokaz usmeri na levo, kjer po makadamski in gozdni poti pridemo na travniško planoto in cesto, po kateri nadaljujemo do Stranskega vrha s cerkvico sv. Lovrenca. Od tam naprej gremo po cesti skozi vas Stranski vrh (po domače Selo), se spustimo v dolino in ko prispemo do potočka, zavijemo levo h kmetiji Cimerman, kjer tik ob vrhu ceste zavijemo desno v hrib na gozdno pot, ki nas vodi vse do Glinjeka. Na Glinjeku zavijemo desno, mimo kmetije s travnikom in lepim razgledom na Kum. Ob koncu te planote je turistična znamenitost – peč na vetrni podpih. Na Glinjeku se lahko odpočijemo v senci dreves ob cerkvici sv. Jurija in pot nadaljujemo do lovske koče in naprej do središča Polšnika. Pot ni zahtevna, traja približno štiri ure in je primerna za vse generacije, priporočena je dobra obutev. Ob vseh cerkvicah je na tablah predstavljena njihova zgodovina. Ob poti lahko opazujemo stare kozolce, sušilnice sadja, na Ostrežu srečamo kakšnega gamsa, povsod pa nas lahko pozdravijo srne ali zajci, ob večernih urah pa tudi kune, podlasice, lisičke …

Razgled ob poti seže vse do Triglava in na zasavske hribe (Kum, Čemšeniška planina, Partizanski vrh …).

Informacije: Turistično Društvo Polšnik, info@polsnik.si.

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings