Rudnik Sitarjevec Litija

Turistično informacijski center – TIC Litija

NASLOV / ADDRESS


naslov

Sitarjevška cesta 46, 1270 Litija

GPS

46.0498537, 14.8296475


Litija je eno najstarejših rudarskih mest v Sloveniji, saj vedenje o izkoriščanju rude na tem prostoru sega štiri tisoč let nazaj. Kasneje so tu rudarili Kelti in Rimljani, pisni viri pa rudnik Sitarjevec omenjajo že v 16. stoletju. Rudnik Sitarjevec sodi med večja in zelo bogata rudna nahajališča v Sloveniji. V njem so kopali svinčevo in živosrebrno rudo, nekaj pa tudi cinkove, bakrove, železove in baritne rude. Bogat pa je tudi z minerali, saj so v njem našli več kot 60 vrst mineralov.

Leta 1965 so Rudnik Sitarjevec zaprli, vhod pa zaminirali. Ponovno so v rudnik vstopili v letu 2002 in v njem odkrili edinstvene limonitne kapnike, ki v letu dni zrastejo tudi do 5 centimetrov. Postalo je jasno, da je to velika naravna znamenitost za mesto Litija in širši prostor, zato so se odločili, da del rudnika uredijo za turistične doživljajske oglede.

Pred vstopom v rudnik obiskovalci prejmete primerno opremo, nato pa se v spremstvu vodnika sprehodite po izvoznem rovu. Spoznali boste način rudarjenja v času, ko je bil rudnik odprt, povedali pa vam bomo tudi kakšno rudarsko anekdoto, ki smo jo slišali od še živečih rudarjev. Na ogled rudnik nudi razstavne eksponate kamnin, rudarski voziček, nekaj rudarskega orodja, rekonstruirano progo, razstavo o živečem netopirju v Rudniku Sitarjevec, pano z reprodukcijo paleookolja iz posavskih gub, eksponati barvanih tkanin z vodo iz rudnika, razstava nakita iz hematita. V dvorani rudnika se predvaja kratek film. Po dogovoru pa vam postrežemo s pravo rudarsko »sitarjevško mal’co«, pripravljeno na sodoben način.

                                       

LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU / LOCATION ON MAP

KONTAKTIRAJ LASTNIKA / CONTACT THE OWNER

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings