Priročnik »SKRB ZASE«, delavnice s pomočjo virtualne resničnosti in spletna usposabljanja kot podpora za (ne)formalne oskrbovalce oseb z demenco

Priročnik »SKRB ZASE«, delavnice s pomočjo virtualne resničnosti in spletna usposabljanja kot podpora za (ne)formalne oskrbovalce oseb z demenco

Razvojni center Srca Slovenije je partner Erasmus+ projekta, SupportCARE, katerega cilj je opolnomočiti in podpreti neformalne in formalne oskrbovalce oseb z demenco, skrbeti za njihovo dobro počutje ter odpraviti stigmo v zvezi z demenco. Z delavnicami in usposabljanji jih želimo opremiti s konkretnimi orodji zato, da se bodo lažje soočali s številnimi nalogami, ki jih dnevno opravljajo. Pripravili smo priročnik »SKRB ZASE«, spletno izobraževanje o demenci, izvajamo tudi delavnice s pomočjo očal za virtualno resničnost, kjer doživite svet skozi oči osebe z zgodnjo fazo demence.   

Priročnik »SKRB ZASE” neformalnim oskrbovalcem oseb z demenco ponudi konkretne napotke za boljše duševno in telesno zdravje. V njem so zbrana dragocena orodja, nasveti in praktični primeri o skrbi zase ter navodila za izdelavo individualnega načrta na tej poti.  Priročnik, ki je brezplačno na voljo vsem v spletni različici, vključuje nasvete, orodja, tehnike, vaje, prakse in vsebine za skrb zase na šestih področjih: Kaj je skrb zase in zakaj je pomembna; Telesna skrb zase; Skrb za lastno duševno zdravje; Skrb zase na socialnem področju; Skrb za svoj prosti čas in Izdelava lastnega načrta za skrb zase.

Priročnik je dostopen TUKAJ na voljo pa je tudi krajša spletna verzija.

Belgijski partner VIVES je vodil pripravo usposabljanja  o demenci, da bi zmanjšali tesnobo in stres oskrbovalcev ter jim pomagali pri vzpostavljanju boljših socialnih odnosov z osebo z demenco. Usposabljanje temelji na spletnem izobraževanju, simulacijskih tehnikah ter poglobljeni izkušnji v kombinaciji z interaktivnim razmišljanjem o izkušnji. Program izobraževanja o demenci je že dostopen na spletni strani projekta in vabljeni, da se poglobite vanj.

Trenutno se v občinah Srca Slovenije že izvajajo izkustvene delavnice, in sicer smo jih izvedli na Dnevu odprtih vrat Zavoda Oreli v Kamniku, v Domu Tisje v Litiji in v Domu starejših občanov v Kamniku. Delavnic se je skupaj udeležilo 29 oseb, ki so  s pomočjo virtualne resničnosti doživeli svet skozi oči osebe z zgodnjo fazo demence. Udeleženci so si preko VR očal ogledali 20-minutni 360° video in občutili kako oseba z demenco doživlja vsakodnevne situacije, kako se počuti in kaj razmišlja. Na koncu smo izvedli še refleksijo in se pogovarjali kako so doživeli to izkušnjo in kaj so spoznali. Za vse je bila delavnica zelo koristna, da ljudi z demenco še bolje razumejo in da prilagodijo tudi lastne odzive. Delavnice se bodo izvajale še naprej za vse zainteresirane.

Prihodnje aktivnosti projekta se bodo nanašale na kampanjo o ozaveščanju o demenci, katere cilj je zmanjšati stigmatizacijo oseb z demenco in njihovih oskrbovalcev. V prihodnjih mesecih bo v Srcu Slovenije organiziran tudi dogodek, kjer bodo neformalni oskrbovalci oseb z demenco delili svoje zgodbe z ostalimi, pogovor pa bo tekel o občutkih, strahovih in načinih spopadanja z izzivi neformalnih oskrbovalcev. 

V kolikor se formalni ali neformalni oskrbovalci oseb z demenco želite udeležiti izkustvenih delavnic s pomočjo virtualne resničnosti, nas kontaktirajte po elektronski pošti na anita.molka@razvoj.si ali nas pokličite na: 01 8962 710.

Za več informacij obiščite spletno stran projekta SupportCARE: https://www.supportcare-project.eu/

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings