Izredno ponosni na rezultate projekta »Digital Generations«, ki z medgeneracijskim povezovanjem spodbuja digitalne veščine starejših

Izredno ponosni na rezultate projekta »Digital Generations«, ki z medgeneracijskim povezovanjem spodbuja digitalne veščine starejših

Na Razvojnemu centru Srca Slovenije izvajamo več projektov, ki spodbujajo kakovostnejše življenje starejših. Med njimi zelo posebno mesto zavzema projekt Digital Generations, ki z medgeneracijskim povezovanjem in učenjem spodbuja digitalno ustvarjalnost starejših. Konec aprila 2024 se projekt po dveh letih in pol izvajanja v petih evropskih državah (Slovenija, Španija, Grčija, Bolgarija in Francija) zaključuje, vendar se bodo aktivnosti skupaj s starejšimi in mladimi nadaljevale tudi v prihodnje v okviru Točk za starejše. Partner projekta je tudi Občina Kamnik.

Učenja digitalnih veščin starejših smo se lotili na poseben način, in sicer skupaj z mladimi. Izvedeni sta bili dve usposabljanji za mlade v Atenah in Malagi, pripravili pa smo tudi različne priročnike in vodnike, usmerjene v prepoznavanje potreb starejših, razvoj aktivnosti in orodij za pomoč mladim pri učenju starejših, kako uporabljati novo tehnologijo in biti ustvarjalen na spletu. Vsi priročniki so brezplačno na voljo na projektni spletni strani, in sicer:

Skupaj z mladimi smo izvedli več delavnic za starejše, s katerimi smo testirali metodologijo usposabljanja in metodologijo mentorstva, ki smo ju razvili v okviru projekta. Z delavnicami smo pričeli junija 2023 v  sklopu že utečenih aktivnosti Društva upokojencev Litija, ki jih je vodila Brigita Ulčar. Oktobra 2023 smo nadaljevali s starejšimi iz Društva upokojencev Šmartno pri Litiji, kjer delavnice izvajamo mesečno, skupaj z mlado mentorico Barbaro Hauptman,in bomo z njimi nadaljevali tudi po koncu projekta. Vsebine delavnic se nanašajo na uporabo mobilnega telefona za brskanje po spletu ter uporabo različnih mobilnih aplikacij, pošiljanje elektronske pošte, uporabo aplikacij za besedilna sporočila, fotografiranje in urejanje fotografij ter tudi bolj napredno uporabo, kjer se ustvarjajo različne predstavitve, voščilnice, ipd. Skupaj z mladimi smo v Litiji in Šmartnem pri Litiji izvedli devet delavnic z 81 udeleženci, v Kamniku pa so izvedli 6 delavnic s 25 udeleženci. Navdihujoče je bilo opazovati starejše, kako spoznavajo različne aplikacije in se z njimi spopadajo s polno vnemo. Skupaj smo ustvarili lepe trenutke in starejše naučili novih spretnosti, ki jim bodo omogočile boljše povezovanje s prijatelji in sorodniki.

13. aprila 2024 smo rezultate projekta predstavili tudi na Dnevu odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše v Zavodu Oreli v Kamniku, njihova prostovoljka Nika Gradišek pa je delila svoje pozitivne izkušnje na projektu, saj se je udeležila usposabljanja za mlade v Malagi in izvajala delavnice s starejšimi. Projekt bomo predstavili tudi mladim in starejšim iz Lukovice, in sicer v torek, 23. aprila ob 16.30 v Kulturnem domu Janka Kersnika. V sodelovanju z Občino Lukovica, Društvom upokojencev Lukovica, Mladinskim klubom STIK in mladimi iz Župnije Brdo, bomo organizirali praktično delavnico, kjer bodo mladi učili starejše uporabe pametnih telefonov in jih spodbujali k ustvarjalnosti na spletu.

Barbara Hauptman, mlada mentorica, Šmartno pri Litiji

»Na usposabljanju v Malagi sem spoznala veliko dobrih praks medgeneracijskega sodelovanja in nove prijatelje iz Kamnika in drugih držav. To mi je dalo nov zagon za sodelovanje znotraj lokalne skupnosti na podeželju. Prav tako sem se mesečno udeleževala usposabljanj, namenjenim starejšim občanom. Vesela sem, da lahko pomagam starejšim, da se bolje znajdejo v digitalnem svetu. To delo mi je v zadovoljstvo, saj so izredno zagnani pri učenju in spoznavanju, hkrati pa se z njimi lahko tudi družim.«

Milena Mrzel, predsednica Društva upokojencev Šmartno pri Litiji

“Imamo pametni telefon, toda za kaj vse je lahko koristen in uporaben? Postaja vsakdanji pripomoček, da ostajamo v stiku z bližnjimi, da dobimo različne informacije, nudi pa  tudi učenje in zabavo. Ravno te delavnice, ki se izvajajo v okviru Društva upokojencev Šmartno, nam omogočajo lažje obvladovanje digitalne tehnologije v vsakdanjem življenju. Že od lanskega novembra jih izvaja Razvojni center Srca Slovenije in hvala odlični ekipi: Aniti, Tini, Barbari in Jasni. Napredujemo zaradi vas! Veseli in ponosni smo na pridobljena znanja in veščine.”

Nika Gradišek, mlada mentorica, Zavod Oreli Kamnik

“Lansko leto septembra sem imela priložnost, da sodelujem na izobraževanju za mlade mentorje o uporabi digitalne tehnologije za starejše v Španiji. Po končanem izobraževanju smo to znanje prenesli v prakso v svoje lokalno okolje. Izkazalo se je za čudovito izkušnjo, ki mi bo ostala v spominu za celo življenje. Zelo uporabno in z veseljem bom pridobljeno znanje še naprej prenašala v prakso. Se že veselim novih projektov.”

Za vse, mlade in starejše, je bila to koristna in navdihujoča izkušnja, zato bomo z delavnicami nadaljevali še naprej v okviru Točk za starejše in spodbujali nove mlade k sodelovanju. V Šmartnem pri Litiji z aktivacijo mladih pričnemo v septembru, ko jih bomo vključili v eno izmed delavnic s člani Društva upokojencev.  Cilj je v občinah Srca Slovenije vključiti in usposobiti čim več mladih mentorjev in izboljšati digitalne veščine starejših. S tem se krepi medgeneracijsko povezovanje ter spodbuja empatija, sočutje in prostovoljstvo pri mladih. 

Spremljajte projekt Digital Generations preko Facebook in  Instagram strani ter  obiščite spletno stran projekta. V kolikor bi si želeli sodelovati na digitalnih delavnicah za starejše kot mladi mentor ali kot starejši, ki si želi novih znanj, nas kontaktirajte na anita.molka@razvoj.si ali 01 8962 710.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings