S projektom FLOWER do izboljšanja počutja starejših skozi aktivnosti v naravi

S projektom FLOWER do izboljšanja počutja starejših skozi aktivnosti v naravi

V torek, 18. junija 2024, smo v Domu Tisje – enota Litija organizirali prijetno druženje s starejšimi. Delavnica je potekala v okviru projekta FLOWER, ki je del programa Erasmus+. Ambicija projekta je, da starejši ljudje preživijo več časa v naravi, kar bi izboljšalo njihovo počutje, zdravje in socialno vključenost. Projekt krepi naravne kompetence starejših ter njihovih družin in prijateljev (neformalnih oskrbovalcev) ter jim zagotavlja znanje, spretnosti in dejavnosti, povezane z naravo.

Poletno sonce nas je razveselilo že zgodaj, mi pa smo se v prijetni senčki lotili sajenja paradižnikov in cvetlic. Delavnico smo začeli s kratkim izobraževanjem o tem, kako skrbeti za rastline in katere so najpomembnejše stvari, na katere je potrebno paziti pri njihovi negi. Nato smo zavihali rokave in se lotili dela. V manjše lonce smo namešali zemljo, ji dodali gnojilo in posadili grmičaste paradižnike. Ti so še posebej primerni za sajenje v lonce in idealni za varovance v Domu Tisje, saj jih lahko imajo zunaj na prostem ali pa jih gojijo v sobi.

Po zalivanju na novo posajenih paradižnikov smo si izmenjali semena materine dušice, smrdljivke in marjetice. Vsak udeleženec si je izbral cvetlico, ki mu je bila najbolj všeč in jo posadil v manjši lonček. S tem pa delo še zdaleč ni končano. Starejši bodo sedaj morali skrbeti za rastline in jim vsakodnevno namenjati pozornost, da bodo bogato obrodile in zacvetele.

Delo na projektu FLOWER je tako v polnem zagonu. V teh mesecih s partnerji snujemo spletno platformo, namenjeno formalnim in neformalnim oskrbovalcem starejših ter njihovim družinskim članom in prijateljem. Platforma bo vsebovala gradiva z informacijami o blagodejnih učinkih narave, nasvete in ideje za gibanje v naravi, vključevala pa bo tudi več kot 50 različnih aktivnosti v naravi za starejše, ki smo jih skupaj s partnerji razvili in tudi že testirali. Aktivnosti, ki smo jih razvili na  Razvojnemu centru Srca Slovenije, smo testirali prav z varovanci Doma Tisje. Med različnimi aktivnostmi so aromaterapija, meditacija v naravi, sajenje rastlin, sprehod po gozdu, izmenjava semen, ogled narave preko VR očal, izmenjava rastlin, nabiranje zelišč in drugo.

Platforma bo odlično orodje za vse, ki na kakršen koli način skrbite za starejše in jim želite omogočiti več stika z naravo. Vsaka aktivnost vsebuje natančna navodila, kaj potrebujete za izvedbo, kako organizirati prostor za delavnico in ponuja vse podporne materiale, ki jih potrebujete.

Platforma bo predvidoma lansirana septembra. Takrat bomo v vseh partnerskih državah in tudi v Srcu Slovenije izvajali različne delavnice v naravi, namenjene starejšim. V Srcu Slovenije bo izvedenih pet delavnic. Vabljeni vsi formalni in neformalni oskrbovalci, upokojenci ali domovi za starejše, ki si želite, da delavnice izvedemo pri vas, vam pri tem pomagamo ali pa bi se želeli delavnic udeležiti, da nas kontaktirate na tina.pregel@razvoj.si ali na anita.molka@razvoj.si. Lahko nas tudi pokličete na 01 8962 710.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings