Sprejet je Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva

Sprejet je Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva

Poslanci so 6. 7. 2023 na 41. izredni seji Državnega zbora soglasno sprejeli Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki ga je februarja letos na predlog nosilca zakona Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pripravila Vlada RS. S tem so izkazali podporo vsem slovenskim rokodelcem pa tudi nosilcem podpornega okolja rokodelstva, tudi rokodelskim centrom in Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije, ki so si za spremembe na tem področju dolgo in vztrajno prizadevali. Aktiven član Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije je tudi Razvojni center Srca Slovenije, ki je Konzorcij vodil v prvem mandatu delovanja.

Nov in hkrati prvi zakon, ki predstavlja sistemsko rešitev za celostno ohranjanje in nadaljnji razvoj področja rokodelstva, so po večletnih prizadevanjih strokovne in politične javnosti v usklajevanju z vsemi ključnimi deležniki oblikovali na pristojnem Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Na glasovanju v Državnem zboru je zakon soglasno podprlo vseh 81 navzočih poslank in poslancev.

Najsplošnejšo pravno podlago predstavlja ureditev definicije rokodelstva, rokodelcev, rokodelskih izdelkov in prenosa rokodelskega znanja. Vsebinsko se rokodelstvo z zakonom ureja z namenom njegovega ohranjanja in razvoja, kar se uresničuje s posebno rokodelsko shemo s prenosom rokodelskih znanj, spretnosti in veščin, s podeljevanjem naziva priznani rokodelec, certificiranjem rokodelskih izdelkov in poimenovanjem rokodelskih panog. Zakon predvideva oblikovanje programa za ohranjanje in razvoj rokodelstva, ki bo podlaga za razvoj ukrepov oziroma finančnih spodbud za projekte posameznih rokodelcev in pravnih subjektov s tega področja, ki bodo financirani preko javnih razpisov in pozivov.

Pomemben doprinos zakona je tudi opredelitev podpornega okolja rokodelstva. Ta vključuje vse subjekte, ki delujejo na področju rokodelstva in imajo v tem okviru določene in s strani države financirane posebne naloge. Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zakon podeljuje javno pooblastilo na področju rokodelstva, zato bo ta podeljevala naziv priznani rokodelec, izvajala usposabljanja namenjena prenosu rokodelskih znanj in certificirala rokodelske izdelke. Med pomembnimi subjekti podpornega okolja so tudi rokodelski centri in Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije in Slovenski etnografski muzej.

Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so ob sprejemu zakona prepričani, da ta predstavlja pomemben korak k vzpostavljanju pogojev, v katerih specifična znanja in veščine iz naše tradicije ne bodo izginila, pač pa bodo še naprej bogatila našo družbo. Dolgoročni nadaljnji razvoj področja bo zahteval še veliko truda, vztrajnosti in sodelovanja vseh omenjenih subjektov.

Za Razvojni center Srca Slovenije, ki upravlja od leta 2014 z Mrežo rokodelcev Srca Slovenije, predstavlja to priložnost, da se začne še intenzivneje ukvarjati z področjem rokodelstva in vzpostavi Rokodelski center Srca Slovenije tudi v fizični obliki.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings