Točka za starejše: Predavanja za starejše in njihove svojce

Točka za starejše: Predavanja za starejše in njihove svojce

V Srcu Slovenije soustvarjamo skupnost, ki prispeva h kakovostnejšemu življenju starejših. Skozi LAS projekt so se vzpostavile tri točke za starejše, ki nudijo pomoč in podporo starejšim občanom iz Litije, Šmartna pri Litiji in Lukovice, koordinirajo delo prostovoljcev in pripravljajo različne izobraževalne vsebine. V zadnjih tednih je bilo organiziranih več predavanj, namenjenih starejšim in njihovim svojcem.

31. januarja smo v Litiji izvedli predavanje in delavnico o detabuizaciji smrti. Čeprav je smrt še vedno tabu in se ljudje neradi pogovarjamo o tem, je sprejetje lastne minljivosti zelo pomembno in nam omogoča, da resnično zaživimo življenje. Dogodek je pripravil Zavod Oreli v sodelovanju s Slovenskim društvom Hospic. Martina Ozimek iz Zavoda Oreli je predstavila delovanje njihove organizacije in delila osnovne informacije o detabuizaciji smrti, ki označuje proces, v katerem družba poskuša odstraniti tabuje in stigmo o smrti. Ljudje začenjajo bolj odprto razpravljati o tem, deliti izkušnje, izražati čustva in razmišljati o lastni smrtnosti. Njihova prostovoljka Gaja Horvat je govorila o svojih izkušnjah doživljanja smrti starejših, katere je obiskovala. Anamari Slokan iz Slovenskega društva Hospic je izpostavila program spremljanja umirajočih bolnikov in njihovih svojcev, program žalovanja za vse prebivalce, detabuizacijo smrti in program prostovoljstva. Njihova prostovoljka Marija Golčnik zelo priporoča izkustvene delavnice, ki jih izvaja Hospic, vabi pa tudi na sočutno točko v VDC Zasavje v Zagorje ob Savi. Za obiskovalce so na voljo vsak prvi delovni ponedeljek v mesecu med 17. in 18. uro. V zadnjem delu so udeleženci delavnice opisali še svoje izkušnje s smrtjo bližnjih, svoje strahove, poglede ter spoznanja.

Predavanje in delavnico o tem, kdaj v dom starejših, smo izvedli 12. februarja v Lukovici, v sodelovanju z Zavodom Oreli in Domom starejših občanov Kamnik. Odločitev za odhod v dom starejših ni nikoli lahka, vendar je prav, da se starejši čim prej po upokojitvi seznanijo z različnimi možnostmi, ki so na voljo in se tako pripravijo na morebitno dodatno oskrbo. Martina Ozimek iz Zavoda Oreli je izpostavila, da naj starejši čim dlje ostanejo v svojem domačem okolju, dom pa je rešitev, ko posameznik ne zmore več zadovoljivo skrbeti zase ali če je to iz zdravstvenih ali socialnih razlogov bolj primerno. Primer so npr. pogosti padci ali težave pri hoji brez pomoči, težave pri izvajanju osnovnih opravil, pogoste zdravstvene težave, socialna izolacija in pomanjkanje družabnih stikov, težave pri upravljanju z gospodinjstvom ali s finančnimi zadevami. Tjaša Drenik Kropivšek, socialna delavka v Domu starejših občanov Kamnik, je predstavila njihov dom in aktivnosti, ki jih izvajajo, ter kako poteka sama prijava v dom starejših. Prikazala je tudi cene domov v bližnjih občinah, kakšne so možnosti plačila, pregled prošenj in prostih mest ter bivalne standarde. Priporoča, da starejši vlogo za dom oddajo čim prej (starost mora biti vsaj 65 let), saj je čakalna doba zelo dolga (odvisno tudi od nujnosti primera). V okviru delavnice so udeleženci prejeli tudi obrazce za prijavo v dom.

Zadnja delavnica organizirana v okviru LAS projekta »Točka za starejše« “Nepremičnine v starosti: Upravljanje in prilagoditev domačega bivalnega okolja” je bila izvedena v torek, 27. februarja 2024, več informacij o vsebini, poteku in zaključkih pa bo objavljenih v marčevskem novičniku.

Projekt Točka za starejše sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings