Uspešna izvedba Slovenskega rokodelskega festivala 2024

Uspešna izvedba Slovenskega rokodelskega festivala 2024

V čudovitem ambientu parka Brdo pri Kranju je v nedeljo, 2. 6. 2024, potekal Slovenski rokodelski festival 2024. Veliko število sodelujočih je soustvarilo bogat in vsebinsko kakovosten rokodelski program, ki ga je delilo z več kot 3.500 obiskovalci in obiskovalkami. Dogodek, ki v ospredje postavlja kvalitetne rokodelske vsebine in daje prostor vrhunskim rokodelcem in rokodelkam, je izjemnega pomena za skupna prizadevanja za ohranjanje in razvoj rokodelstva.

Z namenom, da rokodelstvo postane vedno bolj prepoznavno in uveljavljeno, vsi sodelujoči prirejajo Slovenski rokodelski festival, z njim pa povezujejo deležnike podpornega okolja in nosilce rokodelskih znanj iz vse Slovenije. Neposreden stik z izdelovalci, rokodelci in rokodelkami, je eden od pomembnejših vodil izvedbe dogodka, bogato zasnovan program pa je omogočal aktivno in izkustveno doživetje vseh obiskovalcev.

Na osrednjem rokodelskem sejmu je sodelovalo več kot 65 rokodelcev in rokodelk iz vse Slovenije ter na stojnicah predstavljalo svoje rokodelsko znanje, spretnosti in veščine, ki se odražajo v visoko kakovostnih rokodelskih izdelkih. Med njimi tudi rokodelci iz Srca Slovenije: lesostrugar Aleš Veber iz Kresniških Poljan, lončarka Mojca Žalik iz Kamnika, pletilje iz KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje, Darka Levičar iz Dola pri Ljubljani s svojimi vitraži ter izdelovalka slamnikov Ana Cajhen in urar Boštjan Pavlič iz Domžal. ZDUS pa je na dogodku zastopala Milena Dimec iz Univerze za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno pri Litiji.

V parku Brdo je cel dan potekal tudi bogat rokodelsko–ustvarjalni program. Izvedli smo več kot 20 različnih rokodelskih delavnic za odrasle, mlade in otroke, svojo delavnost sta predstavljali dve strokovni višji šoli, na okrogli mizi pa so sodelovali predstavniki vseh organizacij podpornega okolja za ohranjanje in razvoj rokodelstva po ZorR: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Obrtno–podjetniška zbornica Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, posamezni rokodelski centri in Zveza društev upokojencev Slovenije.

V Kongresnem centru Brdo je potekala tudi podelitev listin rokodelskim centrom, potrjenim na javnem pozivu MGTŠ. Listine so prejeli Rokodelski center Škofja Loka (Razvojna agencija Sora), Javni zavod Rokodelski center Ribnica, Center domače in umetnostne obrti, rokodelska zadruga Slovenska Bistrica, Rokodelski center Rogatec (Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec), Center domače in umetnostne obrti Veržej (Zavod Marianum), Čipkarska šola Idrija (Gimnazija Jurija Vege Idrija), Rokodelski center Koroške (Podjetniški center Slovenj Gradec) in zadruga za razvoj podeželja Pomelaj.

Izvedbo dogodka je finančno omogočilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, glavni organizator dogodka pa je bil Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije. Pri organizaciji je sodeloval tudi Razvojni center Srca Slovenije. Iskrena zahvala gre vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali k izvedbi dogodka, vsem obiskovalcem in obiskovalkam pa hvala, da ste se odzvali povabilu in podprli dogodek ter skupaj z vsemi prisotnimi ustvarili res lepo in ustvarjalno energijo.

Rokodelstvo ima izjemen pomen za gospodarski razvoj in je pomemben element nesnovne kulturne dediščine. Rokodelke in rokodelci so nosilci redkega znanja in veščin izdelovanja uporabnih in okrasnih tako tradicionalnih kot tudi sodobnih, oblikovalsko dovršenih rokodelskih izdelkov. S tovrstnimi dogodki želimo odpirati prostor za kakovostno rokodelstvo in pošiljamo pomembno sporočilo, da lahko rokodelstvo s svojimi principi in naravo dela, lokalno izdelavo in rabo naravnih, večinoma lokalno prisotnih materialov, ter osebnim pečatom ustvarjalca daje marsikateri odgovor na aktualna družbena, ekonomska in okoljska vprašanja.

Fotografije: Jana Jocif in Mija Bokal

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings