Zelena nit srečanja turističnih ponudnikov Srca Slovenije

Zelena nit srečanja turističnih ponudnikov Srca Slovenije

Danes smo organizirali letno srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije. Redeča nit je bila trajnostni turizem, s poudarkom na predstavitvi dobrih praks eko turizma, pomembnih vsebin s področja zelenih shem, snovne in energetske učinkovitosti, skrbnega ravnanja z vodo in odpadki.

Na srečanju sta se predstavili dve dobri praksi. Terme Snovik svojo zgodbo prvih eko term v Sloveniji še vedno opravičujejo na vsakem koraku svojega delovanja. Energetsko samooskrbi, v tesnem sodelovanju z lokalnim okoljem in s spremljevalnim programom, ki na vsakem koraku spodbuja preživljanje časa v naravi in s spoštovanjem do narave. Direktor term g. Ivan Hribar, je predstavil eko zgodbo od samega začetka, ko so orali ledino in brez večjih subvencij sledili svoji viziji, ki so jo uspešno pripeljali do prejema certifikata Eko marjetica in znaka Slovenia Green Acommodation. Tudi njihovi načrti za naprej jasno izražajo zeleno vizijo, saj v naslednjih dveh letih želijo postati popolnoma neodvisni tudi pri zagotavljanju lastne električne energije.

Ga. Vilma Topolšek je oseba s katero se je začela uspešna zgodba Eko kmetije Urška. Kmetija, ki jo je sedaj prevzela mlajša generacija, predstavlja sinonim za odlično in z različnimi ter najvišjimi priznanji nagrajeno slovensko turistično kmetijo. Ga. Vilma je prav sodelovanje z lokalnim okoljem predstavila kot ključni del uspešne eko zgodbe. Kmetija se lahko pohvali tudi s številnimi prejetimi mednarodnimi certifikati kakovosti, ki dokazujejo, da se na domačiji ne bojijo visoko zastavljenih kriterijev trajnostnega turizma. Po besedah ga. Vilme si je potrebno zastaviti visoke cilje, vsak dan pa graditi svojo ponudbo na temeljih spoštovanja narave, dediščine in kulture.

G. Iztok Rozman iz Gospodarske zbornice Slovenije, pod okriljem katere deluje Zbornica komunalnega gospodarstva, je svojo predstavitev začel s pomembnim sporočilom – »Pitna voda v Sloveniji, zaklad, ki ga moramo spoštovati in še bolj ceniti«. Turistične ponudnike Srca Slovenije je pozval k omogočanju dostopa do vode iz pipe za njihove goste, predstavnike občin Srca Slovenije pa spodbudil k razširjanju dostopa do vode iz pipe na javnih površinah in predstavil tudi druge ukrepe za zmanjševanje porabe ustekleničene vode. Izpostavil je tudi pomen dviga ozaveščenosti med splošno javnostjo o kakovosti pitne vode iz pipe v Sloveniji.

Iz Eko sklada se nam je na srečanju turističnih ponudnikov pridružil g. Primož Krapež, ki je v svojem delu predstavil možnosti sofinanciranja ukrepov energetskih sanacij za turistična podjetja. Kot sam pravi tudi manjši koraki lahko vodijo k varčevanju z energijo, kar ne pomeni slabšega življenjskega standarda, pač pa dejanje sodobnega in ozaveščenega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje. Spremembam v naših glavah morajo slediti spremembe v naših življenjskih navadah in razvadah ter nekatere tehnične spremembe v bivališčih.

Ga. Anamarija Fortuna je na srečanju predstavila zeleno shemo slovenskega turizma, ki združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji in destinacijam ter turističnim ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja. V svojem delu je turistične ponudnike Srca Slovenije spodbudila, da trajnostni razvoj v največji možni meri vključijo v svoje poslovne procese, storitve in izdelke, da tako vsi skupaj poskušamo zmanjšati svoj negativen vpliv na planet.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings