Delavnica za spodbujanje digitalne ustvarjalnosti starejših uspešno organizirana tudi v Lukovici 

Delavnica za spodbujanje digitalne ustvarjalnosti starejših uspešno organizirana tudi v Lukovici 

Razvojni center Srca Slovenije je v okviru projekta »Digital generations«, ki z medgeneracijskim povezovanjem in učenjem spodbuja digitalno ustvarjalnost starejših, organiziral 10 delavnic za starejše v Litiji, Šmartnem pri Litiji in Lukovici. Izvedene so bile skupaj z mladimi mentorji, vsebine delavnic pa se nanašajo na uporabo mobilnega telefona za brskanje po spletu ter uporabo različnih mobilnih aplikacij, pošiljanje elektronske pošte, uporabo aplikacij za besedilna sporočila, fotografiranje in urejanje fotografij ter tudi bolj napredno uporabo, kjer se ustvarjajo različne predstavitve, voščilnice, ipd.  

Rezultate projekta smo v Lukovici predstavili 23. aprila, skupaj z Župnijo Brdo in Občino Lukovica pa izvedli tudi praktično delavnico s starejšimi, kjer smo jih učili uporabe pametnih telefonov. Vsi udeleženci si takšnih delavnic želijo še v prihodnje in redno, najbolj pa jim je všeč osebni pristop. Optimalno je, če ima vsak starejši svojega mentorja, zato vabimo vse zainteresirane mlade iz Lukovice, da se kot mentorji prostovoljci priključite izvajanju delavnic, kjer boste starejše učili uporabe digitalne tehnologije in spodbujali njihovo ustvarjalnost na spletu. 

Marijana Grošelj, udeleženka delavnice iz Društva upokojencev Lukovica

“Že nekaj časa so nekateri upokojenci izražali željo, da bi jim kdo pokazal kako uporabljati pametne telefone v koristne namene. Z navdušenjem so prišli na to delavnico in najbolj jim je bilo všeč, da smo delali v majhnih skupinah s prijaznim in ustrežljivim prostovoljcem. Vsakemu so odgovorili  na vprašanja in mu pokazali korake do rešitve. Vsi udeleženci so bili z delavnico zelo zadovoljni, zato so izrazili željo, da bi z veseljem spet prišli. Nam upokojencem veliko pomeni, da si mladi vzamejo čas za nas in nas kaj novega naučijo. Hvala vsem, ki ste nam izpopolnili znanje in upam, da se še kdaj na tak način podružimo.”

Marija Petrovčič, Občina Lukovica

“Starejši imajo pred pametnimi tehnologijami pogosto zadržke, saj predstavljajo nov in nepoznan način življenja. V sodobni digitalni družbi te naprave omogočajo večjo neodvisnost, samostojnost in vključenost starejših, ter jim olajšajo njihov vsakdan. Kljub njihovem neprecenljivem viru znanja in izkušenj, je potrebna pomoč in strpnost pri spoznavanju starejših z novo tehnologijo, kar smo, skupaj s pomočjo prostovoljcev, na delavnici tudi uspešno izvedli. Delavnica je starejše in mlade povezala preko učenja uporabe pametnih telefonov in omogočila medgeneracijsko druženje, ki prispeva k boljši kakovosti življenj obojih. V veselje nam je, da kot lokalna skupnost pripomoremo k uresničevanju solidarnosti med generacijami in si kot družba pridemo naproti.”

Medgeneracijsko sodelovanje v obliki delavnic je za vse udeležence, tako mentorje kot starejše koristno in navdihujoče, zato bomo z delavnicami nadaljevali še naprej v okviru Točk za starejše in spodbujali nove mlade k sodelovanju. Cilj je v občinah Srca Slovenije vključiti in usposobiti čim več mladih mentorjev in izboljšati digitalne veščine starejših. S tem se krepi medgeneracijsko povezovanje ter spodbuja empatija, sočutje in prostovoljstvo pri mladih. 

Obiščite spletno stran projekta za več informacij in predstavitev rezultatov. V kolikor bi si želeli sodelovati na digitalnih delavnicah za starejše kot mladi mentor ali kot starejši, ki si želi novih znanj, nas kontaktirajte na anita.molka@razvoj.si ali 01 8962 710.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings