KOPA VELIKANKA 2023

KOPA VELIKANKA 2023

Društvo oglarjev Slovenije in kmetija Medved iz Suhadol v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji bo ob Dnevu državnosti v nedeljo, 25. junija 2023 ob 14:00 bo izvedla tradicionalni prižig kope velikanke. Tokrat bo kopo zanetila generalna direktorica Direktorata za turizem, Dubrovka Kalin.

Gospodar Janez Medved, ki se s kuhanjem oglja na Dolah pri Litiji ukvarja že od zgodnje mladosti, k tej dejavnosti pa ga je pritegnil njegov oče je v pričakovanju 25. junija, 2023, ko bodo pod mogočnimi krošnjami dreves prižgali kopo velikanko. Njegova družina je v ogromni črni gmoti pustila veliko znoja. Brez pomoči žene Bernarde, sina Andraža in treh hčera Janje, Maje in Laure bi bila metrska polena še zmeraj v gozdu. Metrska drva so na kopišče vozili vse od novega leta naprej in jih potem več tednov z vso natančnostjo zlagali v obliko presekanega stožca. Kopa še ni nima končnega videza, saj morajo dodati še nekaj »klafter«, kot pravi Andraž in jo prekriti s smrekovim vejami, listjem in z ter za vsak primer še dobro povezali z jeklenico, da vse skupaj ne razpade.

Kopa velikanka bo ob prižigu na oglarski višini 1,2 metra v obsegu merila polnih 40 m. To pomeni, da bi jo komaj objelo – v dolskem narečju – 20 »dedcev« oziroma čokatih mož, ki imajo razpon rok 1,9 metra. Višina gmote, v kateri so zložena predvsem bukova in gabrova drva, pa presega štiri metre. V kopi velikanki bo zloženih okoli 200m3 oglarskih drv Po slovesnem prižigu jo bodo morali Brudarjevi čuvati tudi ponoči, da ne zgori, saj bi bila to prava koparska katastrofa, o kateri bi se govorilo daleč naokoli.

V Sloveniji se z oglarjenjem ukvarja še približno sto koparjev, ki skupaj nakuhajo dobrih 500 ton oglja na leto. »Ta stara obrt v novih časih je še vedno živa in obetavna. Oglarjenje predstavlja še ne dovolj razvit turistični potencial, ki je lahko obogaten z zgodbami oglarjev in pomeni razvojni korak slovenskega podeželja,« meni predsednik Društva oglarjev Slovenije,  Jože Prah.

Vabljeni na prižig kope v nedeljo, 25. junija ob 14:00 na Oglarsko domačijo Medved, ali pa v času počitnic do konca avgusta, ko boste lahko kopo velikanko spremljali v različnih fazah kuhanja oglja.

Dogodek podpirajo Zavod za gozdove Slovenije in SIDG -Slovenski državni gozdovi.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings