Novo kulinarično doživetje v Rudniku Sitarjevec Litija

Novo kulinarično doživetje v Rudniku Sitarjevec Litija

Občina Litija je v sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije in lokalnim kuharskim šefom Mitjo Zadravcem razvila edinstveno 5-zvezdično doživetje v podzemlju Rudnika Sitarjevec Litija, ki bo v prihodnje ob posebnih priložnostih na voljo obiskovalcem rudnika. V teh dneh so bile izvedene testne degustacije in prvi gostje so bili nad ponudbo navdušeni.

Rudnik Sitarjevec predstavlja pomembno naravno vrednoto lokalne in nacionalne vrednosti zaradi izjemnih geoloških posebnosti in pestre mineralne sestave kamnin, obenem pa je tudi pomemben spomenik rudarske kulturne dediščine. Ohranjanje in predstavitev rudnika širši javnosti je zato v zadnjih letih pomembna prioriteta Občine Litija.

Občina Litija je po ponovnem odprtju leta 2017 del rudnika uredila za turistične doživljajske oglede, hkrati pa prepoznala, da rudnik nujno potrebuje tudi privlačno spremljevalno ponudbo. Priložnost so prepoznali v kulinaričnem doživetju in prijavili projekt s to vsebino na razpis LAS Srce Slovenije. Zaprt stranski rov rudnika Sitarjevec so preuredili v degustacijsko razstavni prostor in vanj umestili rudarski voziček s pultom, ki s svojim ropotom obiskovalcem naznani prihod vrhunsko pripravljene, postrežene in predstavljene lokalne hrane in pijače.

Kuharski šef Mitja Zadravec, ki uspešno vodi Okrepčevalnico Kuhla in Krčmo na gradu Bogenšperk, je s svojo izjemno ekipo poskrbel za kulinarični presežek, v katerega je vključil pridelke in izdelke lokalnega izvora, ki nosijo certifikat Kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije. Jedi so zasnovane na osnovi tradicionalne rudarske hrane, a so obenem preobražene v vrhunske krožnike, ki komaj spominjajo na nekdanje skromne rudniške malice, ki so najpogosteje vsebovale le jabolko, kruh in košček slanine.

Za vinsko spremljavo je poskrbelo Vinogradniško društvo Štuc, ki je postreglo vino, pridelano na vinogradniškem območju občin Šmartno in Litija.

Degustacija hrane je pospremljena z lokalnimi zgodbami o sitarjevških rudarjih, ki jih na hudomušen in poučen način predstavi lokalni turistični vodnik. Obiskovalci ob dobri hrani izvedo tudi o zgodovini rudnika in znameniti čebelarski pravdi, ki je zaradi onesnaževanja dosegla zaprtje topilnice v Litiji. Na varovanje okolja in pomembnost čebel spomni čokoladni praline, obogaten z gozdnim medom in posut s cvetnim prahom, ki ga obiskovalec prejme ob koncu. Jedi so postrežene na ličnih rokodelskih izdelkih lokalnih ustvarjalcev.

Prehranske in rokodelske izdelke s certifikatom kakovosti Srca Slovenije lahko obiskovalci tudi kupijo ob izhodu v butični trgovinici pred rudnikom. Po novem je rudnik dostopen tudi za ljudi z invalidskimi ali otroškimi vozički, saj je bil s pomočjo projektnih sredstev urejen dostop od parkirišča do vhoda v rudnik.

Projekt Okusi domačnosti je sofinanciran s sredstvi Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 preko LAS Srce Slovenije.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings