Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Litiji in Šmartnem pri Litiji

Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Litiji in Šmartnem pri Litiji

V okviru LAS projekta »Točka za starejše« je bilo organizirano prvo skupno srečanje vseh organizacij v Litiji in Šmartnem pri Litiji, ki zagotavljajo kakovostnejše življenje starejših. Občina Lukovica, kjer bo tudi vzpostavljena ena od točk za starejše, je srečanje organizirala v oktobru. Namen je povezati vse institucije, sodelovati za skupno dobro starejših občanov ter vzpostaviti podporne storitve za starejše. Preko 30 udeležencev je spoznalo dobro prakso Zavoda Oreli ter proces vzpostavitve točke za starejše. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki vseh treh osnovnih šol, kjer prostovoljstvo in medgeneracijsko sodelovanje že aktivno živijo.

Z decembrom 2022 bo po vzoru Zavoda Oreli zaživela informacijska pisarna in mreža prostovoljcev za pomoč starejšim iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. Točka za starejše bo nudila pomoč in podporo starejšim občanom ter koordinirala delo prostovoljcev. Trenutno je v mreži več kot 25 prostovoljcev iz obeh občin. Roman Rener in Martina Ozimek iz Zavoda Oreli sta predstavila dobro prakso za povezovanje in koordiniranje pomoči starejšim v Kamniku. Aplikacijo »Prostovoljec«, ki je enovita platforma za sprejemanje naročil po pomoči, koordinacijo in izvedbo del, je prikazal Simon Rener iz podjetja Kabi d.o.o. Ob koncu srečanja je pogovor tekel o storitvah, ki jih organizacije že izvajajo ter o možnostih za sodelovanje v projektu Točka za starejše.

Vera Bric iz Medobčinskega društva invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji je izpostavila, da podobne aktivnosti že izvajajo skozi celo leto, obiskov v pisarni je zelo veliko, manjka pa koordinacije med vsemi organizacijami. Društvo upokojencev Litija preko projekta »Starejši za starejše« pomagajo s svojimi prostovoljci. Osredotočajo se tudi na osamljene ljudi ter opismenjevanje starejših. Vključiti želijo predvsem prostovoljce dijake ter z njihovo pomočjo starejše spodbuditi k uporabi pametnega telefona.

Mojca Rajšek iz Policijske postaje Litija je poudarila preventivo, ki je za starejše zelo pomembna. Takšna izobraževanja, kot je npr. »kako se obvarovati pred krajami«, so že izvajali in na ta način bi se lahko vključili tudi v ta projekt.

Damjan Štrus, ravnatelj Osnovne šole Gradec meni, da bi sodelovanje v Točki za starejše dalo dodatno vsebino njihovemu projektu »Generacije Generacijam«. Posameznike lahko vključijo v mrežo prostovoljcev, vendar lahko starejše obiskujejo le v skupinah ali z mentorjem, s čemer se strinja tudi ravnatelj Osnovne šole Šmartno pri LitijiTomaž Rozina. Martina Ozimek je poudarila, da so pri izvajanju prostovoljstva v osnovnih šolah zelo pomembni dobri mentorji.

Roman Rener iz Zavoda Oreli je izpostavil, da je potrebno zadeve poenotiti in da v občinah manjka skupna točka za koordinacijo. Kar organizacije že počnejo, je potrebno vključiti v en sistem. V Kamniku zelo dobro sodelujejo z Društvom upokojencev in vsemi ostalimi institucijami, za kar so potrebovali 2 do 3 leti. Redna srečanja koordinacije institucij organizirajo na pol leta, prisoten pa je tudi župan. S tem se strinja tudi Lijana Lovše, podžupanja Občine Litija, ki je poudarila željo po vzpostavitvi skupne mreže vseh storitev za starejše, ki se že izvajajo in informacijsko točko kot povezovalni člen vseh akterjev.

Zelo pomembno je povezovanje, informiranje o storitvah za starejše, ki se v občini že izvajajo ter deljenje izkušenj in idej. Prepričani smo, da bomo s skupni močmi in sodelovanjem našim starejšim omogočili bolj kakovostno življenje in jim zagotovili storitve, ki jih najbolj potrebujejo.

Martina Ozimek, Zavod Oreli
“Smo zelo veseli in zadovoljni, ker se je na povabilo za koordinacijsko srečanje odzvalo toliko institucij, saj smo tako vsi lahko začutili, da je volja po premikih in novih, kvalitetnih aktivnostih v dobro tako mladih kot tudi starejših. Ker že nekaj časa delimo znanje, vemo, da boste uspešni, le vztrajati je potrebno!”

Milena Mrzel, Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji
“Naša družba mora delati na tem, da bodo starejši na zrela leta živeli zadovoljno in kakovostno, da bodo vpeti tudi med svoje vnuke in otroke. Oni jim bodo dali mladost in igrivost, starejši pa jim bodo vračali življenjske izkušnje in vračali ljubezen. Krog bo sklenjen in zato je Točka za starejše pravi naslov.”

Aleksandra Krnc, Osnovna šola Gradec
»Vsakodnevno se kažejo priložnosti za prostovoljsko delo in šola že vključuje Dom Tisje v Litiji in Šmartnem pri Litiji, SVC, društva za pomoč in zaščito živali in Društvo upokojencev. Mesečno izvajamo delavnice z različnimi vsebinami. Ob božiču smo varovance doma razveselili in obdarili z ročno izdelanimi blazinicami za razvijanje oz. krepitev in ohranjanje ravnotežja. Naše sodelovanje vidimo tudi v okviru Točke za starejše, vendarle pa je zaradi starosti učencev omejeno na dejavnosti, pri katerih lahko sodelujejo in kjer je zagotovljena njihova varnost.«

Vida Vukovič, Društvo upokojencev Litija
“V Društvu upokojencev Litija z udeleženci spoznavamo različne možnosti uporabe pametnih telefonov in na naših četrtkovih srečanjih so se že naučili uporabljati kar nekaj dodatnih aplikacij. Cilj je povečati število interesentov in se pri usposabljanju morda povezati z dijaki prostovoljci. Srečanje je bilo koristno, vendar je zmanjkalo časa za dogovor o vsebini in časovnem okviru vzpostavitve info točke. Samostojno smo jo načrtovali tudi v našem društvu, vendar se bomo z veseljem aktivno priključili info točki na ravni občine.”

Lepo vabljeni vsi, ki bi se želeli vključiti kot prostovoljci in tudi starejši (bodoči uporabniki), ki potrebujete pomoč ali podporo. Kontaktirajte nas na: anita.molka@razvoj.si ali 01 8962 710.

Več o projektu.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings