Rudnik Sitarjevec Litija: nagrade, delovne akcije in dogodki

Rudnik Sitarjevec Litija: nagrade, delovne akcije in dogodki

Jesen je za Rudnik Sitarjevec Litija, s katerim upravljamo, pester letni čas. Poleg ponovnih obiskov šolarjev, ki se jih zelo veseli predvsem sitarjevški škrat, je to obdobje številnih dogodkov, akcij in vodenj.

V sredini septembra so bila v rudniku zaključena investicijsko – vzdrževalna dela, ki jih je izvajalo podjetje SIIPS AD d.o.o. iz Zagorja ob Savi, ki skrbi tudi za redne, mesečne preglede rudnika v skladu z rudarsko zakonodajo. Dodatno je bil zaščiten strop v dvorani Izvoznega rova ter ojačana lesena piramidna zložba v vpadniku. Z obema posegoma smo zagotovili še dodatno varnost naših obiskovalcev.

Po zaključku smo se z našo predano ekipo lotili še manjših lepotnih posegov kot so čiščenje lesenih sedišč, ki jih 100 % rudniška vlaga sčasoma odene s sicer neškodljivimi glivami, urejanje zelenih in parkirnih površin. Obiskovalci, ki radi zahajajo na hrib Sitarjevec in se spotoma ustavijo še na kavi ter prigrizkih iz avtomata, bodo veseli novo izdelanih in utrjenih, sicer pa enostavnih stopnic, ki se vzpnejo izpred rudnika proti hribu, kjer se začenjajo pohodniške poti po hribu.

Teren znotraj in zunaj smo tako uspeli pripraviti za dva pomembna prihajajoča dogodka. Prvi, imenovan Sitarjevški hodi, je kulinarične narave in ga organiziramo skupaj z ekipo Krčme na gradu Bogenšperk. 5-hodna večerja v rudniku, pospremljena z vrhunsko vinsko kapljico ter s pripovedovanjem rudarskih zgodb, je namenjena omejenemu številu gurmanov, ki svoje brbončice radi razvajajo z lokalnimi sestavinami, spremenjenimi v kompleksne in moderne jedi v prav posebnih ambientih.

Drugi pomembne dogodek, bolj strokovne narave, pa se bo odvijal 6. oktobra in bomo z njim obeleževali Mednarodni dan geopestrosti. »Geopestrost ima pomembno vlogo pri zagotavljanju številnih koristi za nas kot posameznike in za družbo kot celoto: od tal, na katerih gojimo pridelke, do naravnih virov, na katerih je zgrajena naša družba. Geopestrost je osnova za razvoj geoturizma, ki ima pomembne gospodarske koristi in krepi identiteto lokalnih skupnosti.« pravijo na Geološki zavod Slovenije. Osrednji strokovni del se bo odvijal v koncertni dvorani Glasbene šole Litija – Šmartno v dopoldanskem času, kjer bodo svoja videnja, izkušnje in znanja o mineralih ter mineralnih surovinah z nami delili strokovnjaki iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, Urada za UNESCO, Geološkega zavoda Slovenije, Foruma slovenskih geoparkov, Naravoslovnotehniške fakultete, Občine Litija in drugi. Prijavljeni udeleženci si bodo lahko v popoldanske času rudnik Sitarjevec tudi brezplačno ogledali in se okrepčali s Sitarjevško malico. Okrog 70 učencev iz Litije in Šmartna pa se bodo pod vodstvom Slovenskega geološkega društva pred rudnikom preizkusili v poučnemu in zabavnemu geolovu. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite tudi vi v najboljši turistični atrakciji Zasavja in prejemnici Zlatega kuolma 2023 – Rudniku Sitarjevec Litija.  Vabilo in prijavnico najdete v priponki.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings