Sodelujemo že pri drugem ciklu izvedbe participativnega proračuna v Lukovici

Sodelujemo že pri drugem ciklu izvedbe participativnega proračuna v Lukovici

V Občini Lukovica smo v lanskem letu sodelovali pri pripravi in izvedbi celotnega sistema izvajanja participativnega proračuna – soodločanja občanov o porabi dela občinskih sredstev. Veseli nas, da so tako Občina kot tudi občani orodje participativnega proračuna prepoznala kot koristnega, smiselnega in transparentnega ter da je večina lani izglasovanih projektov že izvedenih. 70 različnih prijaviteljev je prijavilo 32 predlogov projektov, 17 predlogov je šlo v izvedbo in so se nanašali na postavitev hidrantnih omaric, zaščitnih ograj, defibrilatorjev, ureditev igrišča za odbojko na mivki, namestitev drogov za označevanje hišnih številk, obnovo otroških in košarkarskih igrišč, ureditev naravoslovno učne poti, postavitev ekoloških otokov, ozvočenje v poslovilni vežici, postavitev košev za pasje iztrebke in vzpostavitev brezžičnega omrežja.

Sredstva, ki so ostala iz prvega cikla, so se prenesla v drugega in tako imajo občani iz 8-ih krajevnih skupnostih letos na voljo 94.249,95 EUR, da predlagajo projekte v višini od 1.000 do 5.000 EUR, s katerimi se bo dvignila kakovost življenja v občini. V začetku septembra smo izvedli javni posvet, na katerem smo predstavili celoten postopek izvedbe participativnega proračuna, nekaj manjših sprememb v primerjavi s 1. ciklom izvedbe (višja vrednost razpoložljivih sredstev, daljši rok prijave projektov, dopolnitev prijavnega obrazca s stroški vzdrževanja, način izbora projektov, ki bodo prejela enako število glasov, ravnanje z ostankom sredstev), stanje izvedbe lani izglasovanih projektov, pregledali merila za upravičenost projektov in se pogovarjali o vsebini potencialnih novih prijav. Interes je bil izkazan predvsem za ureditev prometne varnosti, ureditev kotičkov za kulturne in glasbene dogodke ter tabore, za vzpostavitev spominskega parka in namestitev športnih rekvizitov. Občani, ki so dopolnili 16 let in imajo stalno bivališče v občini Lukovica imajo na razpolago več kot 2 meseca časa, da oddajo svoje predloge. Po pregledu ustreznosti prispelih projektov glede na vnaprej znana merila s strani komisije za participativni proračun, bo v drugi polovici novembra izvedeno glasovanje občanov o tem, kateri projekti bodo šli v izvedbo v letu 2024.

Razvojni center Srca Slovenije v projektu sodeluje kot pripravljalec vseh potrebnih obrazcev za izvedbo, pripravlja objave za občinsko spletno stran in občinsko glasilo, izvaja javne predstavitve, sodeluje kot strokovna in administrativna podpora pri delu komisije in delu koordinatorja projekta na Občini, pripravlja in oblikuje plakate, letake ter drugo nenaslovljeno pošto.  

Več o participativnem proračunu v občini Lukovica, ki smo ga poimenovali »Odločamo skupaj!«, si lahko preberete na https://www.lukovica.si/objava/804137.

Vljudno vabimo tudi ostale občine, da se pridružijo vedno večji skupini, ki participativni proračuna že izvaja (ok. 50 občin), saj ima njegova zvedba številne prednosti, kot na primer:

  • Demokratična participacija: Ko prebivalci sodelujejo pri odločanju o porabi javnih sredstev, postane odločevalski proces postane bolj odprt in vključujoč.
  • Večje zaupanje med občani in loklanimi oblastmi: Ko ljudje vidijo, da imajo vpliv na odločitve o porabi občinskih sredstev, se poveča zaupanje v lokalno oblast in pripomore k boljšemu sodelovanju ter večji podpori lokalni politiki.
  • Boljša usmerjenost javnih sredstev: Sodelujoči pridobijo več razumevanja o lokalnih potrebah, zato so bolje opremljeni za odločanje o tem, kam bi se morala javna sredstva usmeriti.
  • Zmanjšanje korupcije: Participativni proračun lahko zmanjša možnosti za korupcijo, saj so postopki in odločitve bolj pregledne in podvržene javnemu nadzoru.
  • Spodbujanje izobraževanja in ozaveščenosti: Sodelovanje v participativnem proračunu spodbuja izobraževanje in ozaveščenost med prebivalci, saj jih motivira, da razmišljajo o lokalnih vprašanjih in potrebah, se učijo o proračunskih procesih in postopkih ter razvijajo analitične spretnosti.
  • Krepitev skupnosti in socialnega kapitala: Proces participativnega proračuna pripomore h krepitev lokalnih skupnosti, saj spodbuja medsebojno zaupanje, sodelovanje, dialog in povezovanje med prebivalci.
  • Inovativne rešitve: Sodelujoči lahko prispevajo nove in inovativne ideje za izboljšanje lokalnih storitev in infrastrukture.

Omenjene prednosti je mogoče doseči z dobrim načrtovanjem, transparentnimi postopki in učinkovitim izvajanjem. Dovolite, da vam pri tem pomagamo tudi mi.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings