Sitarjevški hodi – ekskluzivna kulinarika v Rudniku Sitarjevec Litija

Sitarjevški hodi – ekskluzivna kulinarika v Rudniku Sitarjevec Litija

»Enkratno doživetje, vse pohvale organizatorjem.« je zapisala ena od udeleženk kulinaričnega dogodka v Rudniku Sitarjevec Litija, ki se je zgodil v petek, 21. aprila.

Razvojni center Srca Slovenije je v sodelovanju s Krčmo na gradu Bogenšperk oblikoval ekskluzivno kulinarično razvajanje. Kuharski mojster Mitja Zadravec Ribič je tradicionalne sestavine, ki so jih nekoč prinašali sitarjevški rudarji na delo ter jedi, ki so jih njihove žene pripravljale doma, nadgradil s sodobnimi gastronomskimi veščinami. Razvojni center pa je poskrbel, da so bile v jedi in postrežbo vključene nekatere sestavine in rokodelski izdelki, ki nosijo certifikat kakovosti Srca Slovenije.

Dogodek je ekipa Krčme na gradu Bogenšperk pričela s slavnostno, s penino. Sledila je zeliščna polenta z dimljeno postrvjo, pesinim kaviarjem, krompirjevo espumo ter majonezo iz čemaža, ki v naših gozdovih v tem času bujno raste. Chef Mitja je tudi dalje izhajal iz sezonske lokalne ponudbe ter iz receptov rudarskih žena, v katere sodi tudi tlačenka in fižolova krema z divjo solato. Prav fižolovo solato z veliko čebule in kuhanim jajcem so rudarji pogosto prinašali na delo. Mnoge sestavine v postreženih jedeh so nosile certifikat kakovosti Srca Slovenije, med njimi tudi dimljena ovčja skuta, ki se je kar topila v vroči koprivni juhi. Se morda še spomnite, kako so naše babice pregrevale smetano, s katero so prelile stročji fižol in ga dodatno potresle s hrustljavimi ocvirki? Prav te nostalgične okuse so gostje kulinaričnega večera podoživljali in ob tem svinjsko potrebuševino pomakali v hrenov pire ter peno zelenega jabolka. Pogostitev je potekala ob spremljavi pripovedovalke zanimivih rudarskih zgodb in okušanju izbranih vin, ki so se odlično podali  posameznim jedem. Jabolko, ki so ga nekoč rudarji redno prinašali na delo, je bil postrežen kot zaključna sladica, v katero je bilo vloženega veliko truda in kulinaričnega znanja.

Za dolgo mizo so se stkale nove prijateljske vezi, ki jih je povezala odlična postrežba ekipe Krčme na gradu Bogenšperk. Kramljanje v rudniku se je nadaljevalo še dolgo v noč.

Vljudno vabljeni na naslednje kulinarično druženje, ki bo v soboto, 30 septembra. Število gostov je omejeno na 30 oseb.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings