nk rel="preload" as="style" href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Montserrat%3A100%2C100italic%2C200%2C200italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic%2C900%2C900italic%7CPoppins%3A100%2C100italic%2C200%2C200italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic%2C900%2C900italic&subset=cyrillic%2Ccyrillic-ext%2Clatin%2Clatin-ext%2Cvietnamese%2Cdevanagari%2Clatin%2Clatin-ext&display=swap" />

Uspešni pri pridobitvi novega medgeneracijskega projekta, ki bo izboljšal ustvarjalnost starejših

Uspešni pri pridobitvi novega medgeneracijskega projekta, ki bo izboljšal ustvarjalnost starejših

Delovanje Razvojnega centra Srca Slovenije na področju kakovostnejšega življenja starejših se bo v prihodnjih letih še okrepilo. Odobren je namreč nov projekt na programu Erasmus+ “Digitalne generacije”, kjer smo vodilni partner, v projekt pa smo kot partnerja vključili tudi Občino Kamnik. Ostale sodelujoče države so Španija, Francija, Grčija in Bolgarija.

Skozi projekt, ki se bo izvajal od novembra 2021 do aprila 2024, se bodo razvila orodja za spodbujanje digitalne ustvarjalnosti starejših. Mladi (od 18 do 30 let) se bodo usposobili za delo s starejšimi, ki bodo izboljšali svojo ustvarjalnost, lažje se bodo izražali, delili svoje znanje in komunicirali z ostalimi preko digitalnih orodij.

Starejši so se namreč v zadnjih dveh letih soočali z eno najtežjih situacij. Mnogi od njih so še vedno izolirani doma ali v domu za starejše, brez naprav za komunikacijo z zunanjim svetom, medtem, ko so se mlajše generacije dodobra izurile v ustvarjalni komunikaciji na daljavo z vrstniki, prijatelji in družinskimi člani. Projekt bo omogočil kakovostnejše življenje starejših, prilagoditve pa so potrebne na številnih področjih, kot so medgeneracijsko sodelovanjeprostovoljstvo ter uporabadigitalnih tehnologij za komuniciranje.

Ciljiprojekta v vseh partnerskih državah:

  • Raziskati stanje izolacije starejših državljanov in identificirati primere dobrih praks za spodbujanje ustvarjalnosti preko digitalnih orodij:
  • Raziskati in izbrati medgeneracijske dobre prakse;
  • Raziskati in izbrati digitalna orodja, ki so uporabna za ustvarjalno izražanje;
  • Razviti metodologijo medgeneracijskega usposabljanja in mentorstva na področju digitalnega ustvarjalnega procesa starejših ter usposobiti izbrane mlade na dveh izobraževanjih v tujini;
  • Spodbujati socialno vključenost in krepiti duševno zdravje starejših;
  • Spodbujati ustvarjalnost in aktivno staranje;
  • Pripraviti usmeritve tudi za ostale občine in ključne organizacije za izvajanje takšnega programa na lokalni, regionalni in nacionalni ravni.

Del projekta „Digitalne generacije” bo tudi izvedba testiranja (pilota) razvite metode usposabljanja in mentorstva. Vsak partner bo v svojem lokalnem okolju vključil dva mlada in dva starejša od 65 let, ki bosta izrazila svojo ustvarjalnost s pomočjo digitalnih orodij in to delila z drugimi. V vsaki državi se bosta izvedla tudi dva večja dogodka za ciljno skupino in splošno javnost, kjer se bodo predstavili rezultati projekta. Ozaveščalo se bo o pomembnosti uporabe digitalnih tehnologij za komuniciranje starejših in spodbujanje ustvarjalnosti. Občina Kamnik bo vključena v vse aktivnosti projekta ter izvajanje pilota, kar bo obogatilo medgeneracijsko aktivnost na območju.

Verjamemo, da se bodo sinergije med projekti, ki naslavljajo starejše, še okrepile, aktivnosti pa bomo povezali tudi s „Točko za starejše”, ki se izvaja na območju LAS.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings