V Atenah smo testirali vodnik za spodbujanje digitalnih kompetenc starejših

V Atenah smo testirali vodnik za spodbujanje digitalnih kompetenc starejših

V letu in pol od začetka projekta Digital Generations smo z intenzivnim delom uspešno izvedli že kar nekaj zelo pomembnih projektnih aktivnosti.

V marcu se je ekipa Razvojnega centra Srca Slovenije udeležila treninga za mlade v Atenah. Treninga so se udeležili štirje mladi iz treh različnih občin Srca Slovenije (Litija, Šmartno pri Litiji in Kamnik).

Tekom izvajanja projekta smo že izvedli raziskavo o vplivih socialne izolacije na starejšeidentificirali njihove ustvarjalne potrebe ter izmerili njihovo raven znanja digitalnih veščin. Pripravili smo tudi nabor dobrih praks, ki spodbujajo ustvarjalnost preko digitalnih orodij. Na podlagi rezultatov smo zbrali tista digitalna orodja, ki so uporabna za ustvarjalno izražanje.

Vse to pa nas je pripeljalo do ključne faze projekta – razvoja priročnika z metodologijo usposabljanja, ki bo mladim v pomoč pri izobraževanju starejših, kako uporabljati digitalna orodja in biti kreativen na spletu.

Ravno metodologija usposabljanja pa je bila glavni predmet razprave na treningu za mlade v Grčiji. Predstavljen je bil vodnik za učenje digitalnih veščin starejših, ki so ga mladi preizkusili v praksi. Razpravljali so tudi o potrebah starejših, posebnostih pri delu z njimi in kompetencah, ki jih mladi potrebujejo. Na ta način smo jih usposobili za delo s starejšimi in jih opolnomočili s potrebnimi znanji za izvedbo izobraževanj.

Priprava vsebinskega dela je tako že za nami, sedaj pa vstopamo v najpomembnejšo fazo projekta in sicer testiranje implementiranih vsebin na terenu. Izobraževanja za starejše bodo v Srcu Slovenije potekala predvidoma v septembru in novembru 2023, povezali pa se bomo z domovi starejših občanov, društvi upokojencev, točkami za starejše in Zavodom Oreli. 

Starejšim od 65 let bomo pomagali pri prvih korakih uporabe pametnega telefona (spoznavanje s telefonom, uporaba aplikacij za komuniciranje, fotografiranje) kot tudi pri njegovi bolj napredni uporabi (kreiranje video vsebin, urejanje fotografij, ustvarjanje kreativnih vsebin, uporaba socialnih omrežij itd.).

Več podrobnosti o izobraževanjih sledi kmalu, naše prihodnje aktivnosti, dogodke, izobraževanja in rezultate pa lahko spremljate preko naše Facebook in Instagram strani ali nas obiščite na spletni strani projekta, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings