C4: V deželo kozolcev

IZHODIŠČE

naslov

Vegov Hram

GPS

46.093457750944, 14.678219278328

Trasa: Dolsko–Podgrad–Trebeljevo–Šmartno pri Litiji–Gabrovka–Dole pri Litiji–Šentrupert

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 73,3 km | Čas 3 h 30 minut | Višinska razlika 1.330 m |
Zahtevna | Asfalt

Izpred parkirišča pred Kulturnim domom Dolsko se peljete v smeri proti Ljubljani čez Dolsko ter zavijete na levo proti Lazam čez Savski most. Od tam se pot odcepi na desno proti Podgradu, kjer se vozite ob železniški povezavi Zidani Most-Ljubljana. Vmes si lahko spočijete oči na sotočju treh rek – Ljubljanice, Save in Kamniške Bistrice. V Podgradu pri gostilni Pecelj zavijete levo v podvoz pod železnico in nato nadaljujete po dolini potoka Besnica vse do prevala na Velikem Trebeljevem. Po vzponu vas čaka prijeten spust po ovinkasti cesti do Šmartnega pri Litiji, nato pa se pot dviguje vse do prevala Javorski Pil, od koder se odpre čudovit razgled na Moravče, Gabrovko in Moravško Goro, posejano z vinogradi in zidanicami. Po spustu, ki vodi v Moravče se prične težji del poti, saj se preko naselja Dole pri Litiji, pot vzpne vse do najvišje točke 760 m. Z najvišje točke celotne kolesarske poti pa se po 8 km dolgem spustu spustite za 450 m proti Strmcu. Že ste v dolini, do trga v Šentrupertu vas loči le nekaj sto metrov.

ZANIMIVOST

Dežela kozolcev je edinstven muzej na prostem, v katerega je bilo prestavljenih 19 kozolcev iz širše Mirenske doline. Predstavlja družabno središče doline, saj poleg samih kozolcev ponuja še strokovno vodenje po muzeju, izobraževalne delavnice, igre za otroke in odrasle, ‘team buildinge’ za podjetja in organizacije, mednarodne razstave, koncerte, modne revije, nočitve na kozolcu in posebne poroke. Muzej bo uradno odprt od junija 2013.

Ostale treking kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings